Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Lakenvelderdag op de Pothaar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bathmen – Ook dit jaar bent u van harte welkom op landgoed de Pothaar in Bathmen om kennis te maken met het Oudhollandse ras ’de Lakenvelder’. De Lakenvelder is een uniek en zeer zeldzaam Nederlands runderras dat al zeker sinds 1200 na Christus in ons land voorkomt en vooral herkenbaar is vanwege haar witte band (het laken) om de middenhand.

Een zeldzaam Oudhollands ras

De Lakenvelder is van origine een Nederlandse dubbeldoel koe met opvallend beste benen, een goede vruchtbaarheid en een zeer hoge duurzaamheid. In de middeleeuwen kwamen Lakenvelders vooral op landgoederen voor. Dit leverde de Lakenvelder de bijnaam ‘Kasteel en Parkrund’ op. Ondanks de positieve inzet van fokkers, overheden en andere instanties, blijft het ras erg zeldzaam en zijn de fokkers en de Vereniging Lakenvelder Runderen heel voorzichtig met deze unieke genenpool. Hierbij is het begrip ‘waardevolle fokkoe’, een koe die zeer goed gefokt heeft en het jaarlijks eren van koeien die tien jaar of ouder geworden zijn, een belangrijk onderdeel. Ook op de Pothaar is een Lakenvelder aanwezig die dit jaar deze eretitel heeft gekregen. Haar naam is Kitty 2.

 

Een bijzonder Lakenvelder seizoen

Het Lakenvelder seizoen 2013-2014 was erg bijzonder. In het najaar van 2013 werd de Lakenvelder voor de derde keer op rij verkozen als lekkerste rundvlees van Nederland bij een onafhankelijke smaaktest. De vraag naar het vlees is hiermee enorm gestegen dat is goed voor het ras, mits het vlees afkomstig is van producenten die erkend zijn door de Stichting Lakenvelder Vlees.

Daarnaast is er deze zomer  het boek ‘De Lakenvelder, niet uit het veld te slaan’ gepresenteerd . Het boek geeft een uitgebreid inzicht in heden, verleden, toekomst en verzorging van de Lakenvelder. Ook werpt het een kleine blik in de toekomst. Dit boek mag geen enkele koeienliefhebber missen.

Er is dus volop leven in de Lakenvelder brouwerij. Wilt u hier meer van weten of gewoon lekker Lakenvelders kijken, dan bent u op zaterdag 6 september van 10.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom op de Pothaar, Pothaarsweg 8 in Bathmen. Voor meer informatie kijk op www.dagvandelakenvelder.nl