Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Leden van het Rotterdams

Philharmonisch Orkest

spelen in Bathmen

BATHMEN – Zondag 18 januari zullen vijf leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest een concert geven in de Dorpskerk te Bathmen.

De kern van het programma zal gevormd worden door twee indrukwekkende pianokwintetten: het onvolprezen “Forellenkwintet in A” van Franz Schubert en het minder bekende maar even bijzondere en monumentale pianokwintet in C van de Engelsman Ralph Vaughan Williams.

Schubert componeerde zijn Pianokwintet in A in de zomermaanden van 1819 – hij was toen 22 jaar – voor een stel amateur musici in het stadje Steyr in Oostenrijk dat aan het riviertje de Enns ligt. Het riviertje stond bekend als een ideaal plekje voor het vissen op forel. Daarom baseerde hij het vierde deel, een variatiereeks, op het door hem twee jaar eerder gecomponeerde lied Die Forelle.

Vaughan Williams schreef zijn Pianokwintet in C in 1903 en na een aantal correcties van zijn docent Holst, vond de première plaats in 1905 in de Aeolian Hall in Londen. Ook Vaughan Williams citeerde zijn eigen werk maar dan wel 50 jaar later waar hij het thema met variaties uit het laatste deel van het kwintet gebruikte voor de finale van zijn Altviool sonate.

De bezetting van beide kwintetten is ditmaal anders. In plaats van twee violen, altviool en cello wordt het strijkersdeel opgebouwd uit viool, altviool, cello en contrabas. In enkele kleinere werken zal de rol van de contrabas als solistisch instrument naar voren komen.

De leden van het kwintet zijn Lonneke van Straalen (viool), Daria Kozlatina (altviool), Karel Bredenhorst (cello), Arjen Leendertz (contrabas) en Patricia de la Vega (piano).

Het is voor de Stichting Muziekkring Bathmen heel bijzonder dat dit Kwintet in Bathmen zal optreden.

Concert: zondag 18 januari, aanvang 19.30 uur, Dorpskerk Bathmen.

Toegang € 12,50, donateurs € 7,50 incl. consumptie. Jongeren tot 18 jaar gratis toegang. Meer informatie op www.muziekkringbathmen.nl

Leden van het Rotterdams