Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Leerlingen basisschool de Wizard winnaar Kidsrun

SAMSUNG CAMERA PICTURES

BATHMEN – Basisschool de Wizard heeft de “Snelste school van Deventer-bokaal” gewonnen. De 24 leerlingen die meededen aan de Rabo Kidsrun, eind december, kwamen samen als snelste over de finish. Trots namen zij op vrijdag 22 januari de bokaal in ontvangst.

De Rabo Kidsrun is een onderdeel van de Brink tot Brinkloop die op 27 december 2015 plaatsvond. Maar liefst 241 kinderen renden 1 kilometer hard op een parcours waarvan de start en de finish op de Brink in Bathmen lag. Leerling Daniel van Velsen (11 jaar) van basisschool de Wizard kwam in nog geen 3,5 minuten als allereerste over de finish. “Ik vond het heel leuk. Er werd wel wat geduwd, maar eenmaal op weg, ging het heel goed. Al probeer ik natuurlijk wel af te snijden”, vertelt hij lachend. Zijn broer Floris van Velsen (10 jaar) vond het best moeilijk, maar kwam als tweede in zijn leeftijdscategorie in 4:08 minuten over de streep. “Ik zit ook op schaatsen en skeeleren en kan nu dus veel sneller. En we hebben een sportieve oom daar leren we ook veel van.” Ondanks dat hij wel wat zenuwachtig was, ging het ook Koen Winter (9 jaar) voor de wind. Van de 24 leerlingen van de Wizard die deelnamen, kwam hij als derde snelste over de finish in 4:25. Een goede voorbereiding en training scheelt volgens hem wel. “Ik zit op atletiek bij Daventria.”

De 24 jonge lopers van basisschool de Wizard liepen samen harder dan alle andere scholen. Op vrijdag 22 januari reikte Jolanda Klomps van Rabobank Salland daarom de ‘Snelste school van Deventer-bokaal’ uit aan basisschool de Wizard. De Kidsrun is een van de sportprojecten die gesponsord wordt vanuit de actie ‘Hart van Salland’ van de Rabobank. Voor de tweede maal gaat de bokaal naar de Wizard. De vorige keer was in 2012. Locatieleider Robert Hendriks is trots op zijn leerlingen. “Dit is een prachtige prestatie met een welverdiende beloning.” Een derde keer sluit hij zeker niet uit. “Daarvoor zullen de kinderen absoluut hun best doen.”

 

Goede doel

Met hun deelname droegen de leerlingen ook bij aan het goede doel. De helft van het inschrijfgeld gaat namelijk naar de Stichting Kinderen van Uganda. Door de jonge hardlopers werd een bedrag van € 326,- bij elkaar gelopen. De totale opbrengst van de Brink tot Brinkloop voor het goede doel bedraagt € 1450,-. Alwy Roelofs, penningmeester van de Stichting Kinderen van Uganda, vertelt hoe belangrijk deze bijdrage is. “Met het geld financieren we het project ‘Heerlijk helder drinkwater!’. Schoon drinkwater is nog steeds een groot probleem in de plattelandsregio Kibinge in Uganda. Er bestaat geen waterleiding en jonge kinderen halen dagelijks water uit het moeras.” Roelofs liet de leerlingen een gevulde 5-liter jerrycan tillen en vertelde dat kinderen in Uganda vóór schooltijd daarmee elke dag een kilometer moeten lopen. “Het moeraswater komt de gezondheid natuurlijk niet ten goede. Met de opbrengst van deze loop kunnen wij als stichting ervoor zorgen dat kapotte waterbronnen worden gerepareerd en beheerd.”

 

Groei

De Brink tot Brinkloop groeide de afgelopen negen jaren uit tot een evenement van formaat. Vorig jaar mocht de organisatie al een recordaantal deelnemers verwelkomen. Afgelopen editie, die plaats vond op zondag 27 december 2015, werd daar nog even een schepje bovenop gedaan. Maar liefst 1720 lopers deden mee. Inmiddels groeit ook het aantal deelnemers aan de Kidsrun. “We proberen al jaren een manier te vinden om scholen en kinderen te enthousiasmeren om deel te nemen”, vertelt organisator Jans Kirchhoff. “Bij de voorbereiding van de Brink tot Brinkloop hebben we aangeklopt bij het Sportbedrijf Deventer. De combinatiefunctionarissen die actief zijn op het gebied van sport bij verschillende basisscholen in Deventer, gaven direct aan dat zij zich graag wilden inzetten om dit hardloopevenement te promoten. Via de combinatiefunctionaris konden kinderen zich rechtstreeks inschrijven. Mede hierdoor groeide het aantal jonge lopers van ruim 150 naar bijna 245 deelnemers.”

Sjors Lommerts van het Sportbedrijf Deventer reageert enthousiast op deze groei. “Ook volgend jaar hopen we gezamenlijk met de organisatie van de Brink tot Brinkloop op te trekken. Het zou mooi zijn als de ‘Snelste school van Deventer-bokaal’ uitgroeit naar een lokale sportactiviteit voor alle scholieren, zoals het schoolvoetbaltoernooi.”

De tiende editie van de Brink tot Brinkloop vindt plaats op 8 januari 2017. Naar verwachting zal de inschrijving in augustus geopend worden. Kijk voor meer informatie op www.brinktotbrinkloop.nl