Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Lezing in kader van 70 jaar bevrijding

BATHMEN – Op 15 april wordt in Cultuurcentrum Braakhekke een multimediale lezing gegeven in het kader van 70 jaar bevrijding. Auteur Yvonne van den Berg (1955) vertelt over haar eigen familiegeschiedenis en over het belang van herdenken en het vieren van vrijheid. In het boek zijn muziek en verhaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de multimediale lezing komen aan de hand van geluidsfragmenten, de ontstaansgeschiedenis van het werk en de persoonlijke herinneringen aan de orde.


Zij beschrijft in haar autobiografische roman ‘De viool van mijn moeder’ (2013), hoe ingrijpend het NSB-verleden van haar grootvader heeft doorgewerkt in haar familie en hoe de verhouding tussen haar en haar moeder – die als kind lid was van de jeugdafdeling van de NSB – altijd gekleurd is geweest door dit familiegeheim. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gezin van haar moeder uitgejouwd, mishandeld en verstoten. De vervolging leefde voort in het leven van haar moeder, ook na de oorlog; het zou nooit ophouden.
De viool van mijn moeder is het verhaal dat Yvonne van den Berg moést vertellen. Om zichzelf te bevrijden van de druk en om openheid te geven over een geheim dat nog steeds gevoelig ligt in de maatschappij; om aan te tonen dat zij niet schuldig is aan de keuzen van haar opa en om duidelijk te maken hoe graag ze haar moeder een ander leven had gegund.
Deze lezing is een samenwerking tussen de Bibliotheek Bathmen en Cultuurhuus Braakhekke.
Voor kaartverkoop zie www.cultuurhuusbraakhekke.nl.
Datum: 15 april
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Braakhekke | Schoolstraat 6a | Bathmen
Entree: € 5,- | Gratis voor leden van de Bibliotheek en de BBKK.