“Lieve God, wilt u me helpen?”

Protestantse gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN-OKKENBROEK – De naderende komst van het kind Jezus, het Licht van Kerst biedt een mogelijkheid te breken met het oude, breken met de deprimerende duisternis. Een breuk waar licht doorheen schijnt, waarin iets nieuws geboren kan worden. Een ommekeer, door afscheid te nemen zoals tijdens de lichtjesavond op de begraafplaats in Bathmen eind november maar ook afscheid van bijvoorbeeld angst, schaamte of wrok.Ik merk bij mezelf vaak dat de dingen groter worden door veel te denken en te piekeren, als: “Zij doet altijd zo naar…” of “Het gaat nooit zoals ik wil”. ‘Altijd’ en ‘nooit’ maken het in mijn gedachten onoverbrugbaar. Het vraagt ‘barensweeën’ om dat soort gedachten los te laten. Het vraagt een houding van openheid, prilheid en onschuld van een pasgeboren kind.

Als we het oude kunnen loslaten en ons willen openstellen voor hulp, wordt het nieuwe ons als handreiking geboden. Hulp geboden door degene die ons tegemoet komt, onze intuïtie of van naasten die ons liefhebben. Durven we ons daaraan toe te vertrouwen in plaats van het krampachtig zelf op te willen lossen? Welke mentale sinterklaas- of kerstcadeaus kun je jezelf hierin geven?

In de stilte kunnen we onze intuïtie en daarmee God duidelijker horen ‘spreken’. Het kan helpen om in een gebed werkelijk uit te spreken: “Lieve God, wilt u me helpen?”. Tot 23 december kun je in de Dorpskerk in Bathmen samen met anderen deze stilte in een korte meditatie vinden, iedere ochtend om 06.00 uur op werkdagen en om 07.00 uur op zaterdag. Wel:kom.