Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Een loper van het eerste uur

een-loper-van-het-eerste-uur

DEVENTER/BATHMEN – Al tien jaar wordt de Brink tot Brinkloop georganiseerd, de hardloopwedstrijd van de Brink in Deventer tot aan de Brink in Bathmen. Elk jaar stijgt het aantal deelnemers en ook dit jaar worden er meer deelnemers dan vorig jaar verwacht. Sommige mensen lopen echter al mee vanaf het eerste moment. Aan het woord één van deze ‘die hards’, Marco Withagen uit Deventer, die zich al heeft ingeschreven voor de tiende editie en dus ook jubileert.

“Ik was tien jaar geleden al een redelijke hardloper, liep ook al veel wedstrijden mee en dit was eigenlijk één van de wedstrijden die, door de achtertuin wil ik niet zeggen, maar grotendeels over één van de routes ging die ik al standaard liep. Vandaar dat ik besloot om eens mee te doen. En het is extra leuk en bijzonder omdat het niet een rondje is dat je loopt, maar eigenlijk in één rechte streep, van de ene Brink naar de andere. Die afstand wilde ik eens proberen.”

 

Meelopen is een verslaving

“De Brink tot Brinkloop is extra leuk omdat hij valt in een periode waarin er weinig wedstrijden zijn en dus is dit een mooi richtpunt om weer eens wat te gaan doen. Het gaf me een extra reden om weer te gaan trainen. En als je dan elk jaar blijft meedoen, wordt het ook min of meer een verslaving. Niet meedoen is dan alleen een optie als je heel zwaar geblesseerd bent. Ik ben niet de snelste loper, ik ben een middenmoter. Soms doe ik wel extra mijn best om er een toptijd uit te persen, maar dat zijn wel uitschieters. Ik probeer wel elk jaar onder de 50 minuten uit te komen. Ook dit jaar probeer ik dat en een tijd van 48 of 49 minuten zou voor mij een heel mooie tijd zijn. Ik heb het één keer niet onder de 50 minuten uitgelopen. Toen zat ik met een blessure en ik wist niet eens zeker of ik dat jaar überhaupt zou lopen. Ik had erg last van mijn rug. Maar na een paar kilometer voelde ik die rug niet meer en heb ik best nog een redelijke tijd neergezet, maar helaas dus niet onder de 50 minuten. Na de wedstrijd dacht ik wel “dat had ik beter niet kunnen doen”, maar toch gedaan. Mijn snelste tijd ooit bij de Brink tot Brinkloop was 46:18. Ik heb vanaf het begin de resultaten elk jaar opgeslagen. Het leek me leuk om bij te houden hoeveel mensen er mee hebben gedaan en dan te vergelijken met de volgende jaren. Wie valt er af en wie blijft er mee doen. Zo begon het. Nu heb ik inmiddels complete lijsten van alle deelnemers met alle tijden en elk jaar maak ik daar een verslagje van voor de Brink tot Brinkloop. Het goede doel is voor mij niet een motivatie om eraan mee te doen, dat is het hardlopen op zich, maar het is altijd leuk en goed om een goed doel te steunen, dus ik doneer ook elk jaar iets.”