Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Luisteren naar het knagen is lastig en vraagt moed

Protestantse gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN-OKKENBROEK – Bijbelse Jona voelt aan z’n water dat hij naar Nineve moet gaan om de mensen te waarschuwen voor naderend onheil. Toch loopt hij voor zijn intuïtie weg en verstopt zich op een boot. Op zee begint het in hem te stormen, omdat hij van binnen aanvoelt dat dit niet de goede weg is. Hij waagt de sprong in het diepe en ervaart hoe hij, in het symbool van de walvis, gedragen wordt door een grote liefde die hem op weg helpt.Zelf ervaar ik ook bijna dagelijks deze worstelingen tussen mijn intuïtie, die de weg wijst en mijn ontwijkgedrag. Als het ontwijkgedrag lang blijft duren, begint het van binnen op den duur steeds meer te stormen of knagen.

Luisteren naar het knagen is lastig en vraagt moed, moed om de sprong in het diepe te wagen en erop te vertrouwen dat mijn intuïtie de juiste weg wijst. Uiteindelijk blijkt vaak achteraf dat de sprong meer leven heeft gebracht, omdat het bestaan steeds meer doods aanvoelt als we onze intuïtie maar blijven ontwijken.

In de kerk staat God ook voor deze intuïtie. Zo is God in ons de wegwijzer. Niet als boeman die zegt dat ik schuld heb als ik nog niet de moed heb om te springen, maar als liefdevolle steun en toeverlaat. Zondag weer zo’n verhaal vol symbolen uit ons eigen leven. Wel:kom!