Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Masterclass met de nieuwe Octomore 7.2 en 7.3

BATHMEN – Slijterij ’t Bockje nodigt alle (malt)whisky liefhebbers uit voor een unieke masterclass met de nieuwe Octomore 7.2 en 7.3 en een aantal andere whisky’s van Bruichladdich.Bruichladdich is een distilleerderij die werd gebouwd in 1881 door de gebroeders Harvey; in deze periode was de vraag naar whisky in zowel het Verenigd Koninkrijk als daar buiten erg hoog. De Harvey ’s waren echte whiskyliefhebbers, die meer dan een eeuw al eigenaar waren van twee distilleerderijen. De drie broers besloten om hun kennis en passie te combineren, waardoor er een derde Harvey distilleerderij ontstond. Robert (23 jaar) was goed in ontwerpen, John (31 jaar) had de meeste ervaring in de distilleerderijen en William (32 jaar) had het geld.

De distilleerderij werd gebouwd aan de Rhinns aan de westkust van het eiland Islay. De distilleerderij kende zoals vele andere een bewogen geschiedenis, waardoor de distilleerderij een aantal keren is gesloten. In de jaren tussen 1939 en 2000 werd er daardoor ook vaak gewisseld van eigenaar.

In 2001 zijn Murray & McDavid eigendom geworden van de distilleerderij Bruichladdich.

Bruichladdich was precies het tegenovergestelde van wat bij een Islay boerderij distilleerderij normaal zou zijn. Met behulp van beton en nieuw gepatenteerd bouwmateriaal, was dit een moderne, speciaal gebouwde distilleerderij.

Bruichladdich bewijst met zijn manier van whiskyproductie dat een distilleerderij niet afhankelijk hoeft te zijn van een standaard botteling, die jaar in jaar uit geproduceerd wordt. De nieuwe geproduceerde whisky’s die de distilleerketels verlaten, hebben een zoet, elegante marsepeinachtig karakter. Bruichladdich gebruikt voor haar whisky’s water afkomstig van het Bruichladdich Reservoir. Bruichladdich whisky is altijd non-chillfiltered en niet gekleurd.

De Octomore 07.2/208PPM Cask Evolution is een vijf jaar oude single malt whisky en behoort tot een van de zwaarst geturfde whisky’s op de markt. Dat het om een zeer zware peated whisky gaat, valt af te leiden aan ‘208ppm’, dit drukt namelijk het fenolgehalte uit, of de hoeveelheid rooksmaak. De afkorting PPM staat voor Parts Per Million en beschrijft de concentratie van fenolen die de whisky het rokerige karakter geven. Om een idee te geven van de verhoudingen met andere peated whisky’s: een al redelijk zwaar geturfde whisky als de Ardbeg 10 year heeft een PPM van tussen de 30 en 40 en een normale blended whisky slechts onder de 10 PPM. U kunt zich dus wel voorstellen dat het hier om een heuse heavily peated whisky gaat.

Octomore 7.3 Islay Barley is de tweede Barley release in de Octomore serie en wordt gemaakt van granen van de boerderij van James Brown; boer en vriend van de distilleerderij. Elegant en krachtig van karakter met in eerste instantie zout op de lippen gecombineerd met een zoetje van Amerikaanse eik en turfrook. Gevolgd door lagen van perzik, abrikoos, meloen en gembersiroop, geroosterd eiken en bloemige notities van wilde tijm, munt en boterbloemen.

Kortom een leuke avond die op vrijdag 27 januari 2017 om 20.00 uur zal beginnen en wordt gehouden in de Partykelder ’t Bockje, Brink 2.

De entree is € 20,-. Opgave in de winkel of via info@bockje.nl