Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Meer dan duizend Bathmenaren tellen af naar 2018

BATHMEN – Langzaam steeg het jaar 2017 in de persoon van bariton Marco Mensink van de Brink omhoog. Op de tonen van Vera Lynn en de tekst van Wim Scholthof verdween 2017 in de wolken. Massaal telde Bathmen vervolgens de laatste 10 seconden af. Hierna daalde uit de hemel 2018 neer in de persoon van de zangeres van Abba (Anouk Schottink) met de wereldsong ‘Happy New Year, Happy New Year’. Het was 2018 geworden op een overvolle Brink en zeker 1500 toeschouwers waren er getuige van.Om half 11 waren vele Bathmenaren op vijf verzamelpunten rond de dorpskern samengekomen en trokken onder leiding van Henk Bosman, Otto Westra, Harry Keijzer, Riekie Schoemaker en Erna en Bertus naar het centrum. Het signaal hiertoe werd gegeven door de midwinterhoorn blazers Jan Vis en Henk Willighagen, die hiervoor speciaal een oudejaarsviering in Holten had laten schieten. Dirk Veldwachter toerde inmiddels in de buurtbus naar Zuidloo om gasten op te halen en zo werd het op de geheel verharde Brink steeds voller en voller.

 

Bathmens programma tot twaalf uur

Voorzitter Joop Blaauw opende om elf uur de oudejaarsbijeenkomst, maar was nauwelijks uitgesproken of Derk met de beer verscheen al ten tonele. Derk, waarin elke Bathmenaar onmiddellijk Roelof in ’t Hof herkende, greep de gelegenheid aan om duidelijk te maken waarom hij op oudejaarsavond altijd in Bathmen verschijnt. Alie van de Pothaar had haar voorzorgsmaatregelen getroffen en bereidde Derk, en ook de beer die in een kooi op platte wagen zat, een meer dan warme ontvangst. Regisseur en ceremoniemeester Wim Scholthof verpakte de conferences op de zijn bekende, humoristische wijze in een rollenspel met diverse gasten en zo ontrolde zich een bijzonder en gezellig laatste uur van 2017.

 

Bathmense hardlopers geëerd

Belangrijk in het Bathmense gebeuren op Oudejaarsdag was de van Brink tot Brinkloop. Bijna 100 Bathmenaren liepen mee in een shirt met de tekst: ‘Bathmen loopt warm voor Deventer 1250 jaar’. Van hen liep Dirk Hoekman veruit het alle hardst. Deze atleet liep de 10 km binnen de 38 minuten, een ongekende prestatie. Hij onderging op het podium een huldiging met bloemen en een fles champagne. Nick Brilman werd winnaar bij de jeugd en voor hem was er uiteraard geen champagne maar wel een verrassingspakket. De organisatie van ‘Deventer 1250 jaar’ waardeerde het Bathmense initiatief met een financiële bijdrage en stelde het zeer op prijs dat Deventer ‘warm kon lopen’ in Bathmen voor haar jubileumfeesten  die op 5 januari zijn begonnen.

 

Bathmen kent veel beste buren

Dat Bathmen een saamhorig dorp is met vele goede buren was al duidelijk, maar dat men ook meende velen te moeten aanmelden voor de verkiezing beste buur van 2017 was een verrassing. Uiteindelijk werden er door een commissie 10 personen genomineerd. Dit waren Wim Flierman, Laura de Jong, Bertus Kleinen Traast, Patrick Langendoen, Sonja Bijl, Fred Otterspeer, Annie Deten, Dinie Korenblik, fam. ter Maat en de fam. Loman. De voorzitter van de jury, Otto Westra, deelde vervolgens mede dat zij allen unaniem de prijs voor beste buur hadden gewonnen. Het was nagenoeg onmogelijk om de verschillen te wegen omdat er sprake was van ‘onvergelijkbare grootheden’. Zo was er een buurvrouw die sokken voor de hele buurt breit, terwijl een ander alle heggen in de buurt knipt. Al met al een grote serie hartverwarmende, maar niet te vergelijken activiteiten. Uiteindelijk, ook al omdat het moest van de organisatie, besloot de jury Dinie Korenblik te belonen met de fles magnum champagne die hoort bij de titel Beste buur van 2017.

 

Verloting, muziek en samenzang

Alvorens Bathmen overging tot het muzikale gedeelte was er de grote Oudejaarsloterij waarbij de Grote Geluksvogel van 2017 Han Ferwerda de trekking verrichtte. De hoofdprijs, een door Jan Hafkamp beschikbaar gestelde Hollandia fiets, ging naar de fam. Klein Velderman. De Bathmense postcodeloterij viel op 7437 RZ,  waarvan de 7 aanwezige huisnummers ieder een fles champagne ontvingen. Maaike Dokter, Maaike Schottink en Anouk Schottink zongen vervolgens vanaf het podium een schitterend lied, waar iedereen even helemaal stil van werd voordat het applaus losbarstte. Stil was het allerminst tijdens het grote ‘communitysinging’. Inmiddels hadden zich meer dan 1.000 bezoekers op het plein voor de tent gemeld en het door Wim Scholthof geschreven lied, met een speciale Bathmense tekst, werd vertolkt door Marco Mensink. Massaal zong Bathmen mee terwijl Coen de Jong de tekst op een groot scherm live aan de bezoekers toonde. Deze samenzang, spontaan ondersteund door aanwezige Bêkezangers was één va de hoogtepunten van de oudejaarsviering.

 

Fantastisch vuurwerk

Om twaalf barstte op de Bleke een ongekend mooi vuurwerk los. Dit grandioze schouwspel was gesponsord door Emté Mensink en een absoluut hoogtepunt van de avond. Er leek geen einde te komen aan de niet aflatende stroom vuurpijlen. Toen 9 minuten later het eindelijk stil werd waren de ah’s en oh’s niet van de lucht. Hierna gingen op andere plekken in Bathmen, ver van de Brink, andere vuurpijlen de lucht in en zo was het aan de hemel van Bathmen nog lang onrustig, maar wel mooi. Al met al heeft Bathmen zich zeer goed gehouden aan het verzoek in de dorpskern tussen 10.00 en 12.00 uur geen vuurwerk af te steken en ook op de Brink zelf werd later geen ‘illegaal’ rotje gehoord, want vuurwerk op de Brink was uit veiligheidseden niet toegestaan. Ook hier hield men zich voorbeeldig aan.

 

Een sfeervol feest in een afgeladen tent

Terwijl Bathmen elkaar op de Brink een gelukkig Nieuwjaar wenste, gingen in de grote tent al snel de remmen los. Kabaal opende met een schitterende show in haar jubileum jaar 2018. Velen waren hier op afgekomen, want Kabaal is in Bathmen mateloos populair en de tent swingde bijkans uit haar voegen. Het trio Maaike Dokter trad weer op en was ook in de tent een absoluut hoogtepunt. Het motto van ’Bathmen telt af’ was voor elk wat wils en daarom werd het podium vervolgens in beslag genomen door ‘rapper’ Mysterie Guest. Ook hij kreeg veel applaus. Hierna maakte de overwegende Bathmense band The Rousers helemaal duidelijk waarom ze er in slagen de grote zaal bij de Witkamp regelmatig ‘plat’ te kunnen spelen. Ook de grote tent op de Brink ging volledig plat voor the Rousers. Grote muzikaliteit gepaard aan een geweldige show maakten hun optreden tot een ongekend en waardig slot van ‘Bathmen telt af’.

Alle Bathmense bands, alle Bathmense medewerkers, alle Bathmense vrijwilligers, kortom iedereen verleende belangeloos haar medewerking aan ‘Bathmen telt af’’ en mede hierdoor werd het een ongekend feest van en voor de gehele Bathmense bevolking. Het verliep rimpelloos zonder incidenten dankzij de inzet van iedereen. Een mooi begin van 2018.