Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Mirrewinter The Movie in Cultuurhuus Braakhekke

Seniorenmiddag woensdagmiddag 12 december

BATHMEN – Mirrewinter (The Movie) op het platteland is de oorlogsfilm van het oosten. Een streekproductie met ruim 140 spelers en vrijwilligers.

Prachtige plattelandslocaties zijn in beeld gebracht door KV producties. De film staat bol van tradities, cultuur en gebruiken op het platteland. Alle aspecten in het leven van een boerenfamilie in oorlogstijd komen aan bod. De Duitse bezetter, Jodenvervolging, boerenleven, NSB, het verzet, de rol van de kerk, Canadezen en vooral wie er nu goed… en wie er nu eigenlijk fout was.

Mirrewinter The Movie is gebaseerd op het gelijknamige boek ‘Mirrewinter op het platteland’ van streekroman schrijver Gert-Jan Oplaat. Dit boek is bekroond met de Publieksprijs volksverhalenwedstrijd van de provincie Overijssel.

Het verhaal Mirrewinter gaat over een Markelose boerenfamilie tijdens de laatste Oorlogswinter in 1944. Hieronder staat een klein deel van het verhaal om u een beeld te kunnen geven bij de film. Hennek is een ‘nösterige’ man die moeite heeft met zijn levenslot, het geloof, de oorlog en zijn gehandicapte zoon Gètje. Hennek heeft veel bewondering voor zijn vrouw Marie, die altijd liefdevol is voor iedereen, de boel goed kan ‘bedaren’, doorzet, en zich vastklampt aan haar geloof.

Gètje is een 13-jarige goedlachse, verstandelijk beperkte jongen. Geerke, 18 jaar, is de oudste dochter. Zij is stiekem verliefd op Herman van Graadsboer, zoon van een rijke NSB-boer uit Markelo, of zit Herman in het verzet? In de laatste Oorlogswinter wordt de Joodse familie Levi na afloop van een zondagse kerkdienst tijdens een razzia door de Duitsers opgepakt en afgevoerd met een arrestantenwagen. Ook dominee Scheutink, die de familie Levi wil helpen, wordt meegenomen. Wanneer de wagen weg is wordt duidelijk dat Gètje mist. De familie haalt ongerust Hennek op. Hij blijft altijd thuis omdat hij niet in de kerk wil komen en samen zoeken ze de omgeving af, opzoek naar Gètje. Zullen ze hem terugvinden?

Cultuurhuus Braakhekke. Aanvang 14.00 uur. Entree 2 strippen of € 5,00.