Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Mooie vissteiger voor mindervaliden in de Schipbeek aanwinst voor Bathmen

Door Evert van de Weg

BATHMEN – Het is nog spannend geweest of Klusbedrijf Wilco Roeterdink de bouw van de vissteiger, postuum gedoneerd door de bekende Battummer Henk Koeslag, wel op tijd gereed zou krijgen. Leveringsproblemen met het tropisch hardhout door de coronaperikelen leken nog even roet in het eten te gooien. Maar woensdagmiddag 1 juli, één dag voor de sterfdag van Henk Koeslag exact een jaar geleden, lag de vissteiger er mooi bij, gereed om met enig ceremonieel in gebruik te worden genomen. En hij ligt echt op een heel mooie plekje in de Schipbeek, vlak bij de Veerbrug.

In haar speech legde zijn vrouw Beppie Koeslag nog eens uit hoe het initiatief tot stand is gekomen. Op de dag na het volkomen onverwachte overlijden van Henk was binnen de familie spontaan het idee geboren om te proberen een vissteiger voor mindervaliden te realiseren met de donaties van degenen die hen zouden komen condoleren. Dat zou helemaal in de geest van Henk zijn, want naast zijn 40-jarige loopbaan als onderwijzer op de Dorpsschool was hij zijn hele leven lang een verwoed visser geweest en had hij veel werk verricht in de Bathmense visvereniging HSV, maar vooral ook in de regionale organisatie Sportvisserij Oost Nederland, waar hij ook jaren lang bestuurslid was. De Bathmense visvereniging is met haar ongeveer 300 volwassen leden en ca 75 jeugdleden een heel bloeiende vereniging en ze groeit, misschien ook door corona, nog steeds. Het idee van de familie Koeslag werd meteen omarmd door het bestuur van de Bathmense visvereniging en door Sportvisserij Oost-Nederland en al snel werden er spijkers met koppen geslagen. Het aanvragen van de nodige vergunningen en het echt rond krijgen van de financiering kostte de nodige tijd, hoewel het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Deventer zich heel welwillend opstelden. Dat het Dorpsplatform een mooie duit in het zakje deed hielp enorm om de begroting rond te krijgen.
Woensdagmiddag hadden de twee zonen van Henk en Beppie de eer om op de vissteiger het naamplaatje van Henk vast te schroeven. Hans Gels, directeur van Sportvisserij Oost-Nederland, riep daarna nog eens in herinnering hoe gedreven Henk wel was geweest in zijn werk voor de vissport in de regio en de heer Gé Duchateau van rayon-2 binnen de Sportvisserij Oost-Nederland benadrukte dat ook nog eens. De mooie vissteiger is een passend aandenken geworden aan een Battummer, die een bijzondere bijdrage aan de Bathmense gemeenschap heeft geleverd.