Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Mooie zomerexpositie over ‘’Bijbelse Planten’’ in de Bathmense Dorpskerk


Door Evert van de Weg

Bathmen – Het is een mooie traditie geworden om in de prachtige monumentale Dorpskerk in Bathmen een zomerexpositie te houden. In de afgelopen jaren zijn daarbij diverse en heel uiteenlopende thema’s aan de orde gekomen, steeds met een duidelijke relatie met Bathmen en omgeving. Zo kregen Bathmense creatievelingen of soms ook creatieve oud-Battummers een aantal keren de kans hun kunnen te tonen.

Bij de komende zomerexpositie is het de beurt aan een tentoonstelling over Bijbelse planten, die ook in onze omgeving staan. Samensteller is de emeritus dominee Jaap Wiegers uit Olst, die in de afgelopen jaren verschillende kerkdiensten in de Bathmense Dorpskerk heeft verzorgd. Jaap Wiegers is van huis uit een doorgewinterde bioloog die op latere leeftijd theologie is gaan studeren en predikant werd. Enkele jaren geleden verzorgde hij in de Dorpskerk in Olst dezelfde tentoonstelling.
Jaap Wiegers: “Op 22 panelen laat ik verschillende planten zien die in de Bijbel genoemd worden maar ook in onze omgeving voorkomen. Ik geef een beschrijving van de planten, laat hun verspreidingsgebied zien, toon foto’s van de planten en laat ook een gedroogd exemplaar, een zogenaamd herbarium-exemplaar, zien. Ik doe dat voor verschillende categorieën planten, bij voorbeeld akkerplanten, voedselplanten, gebruiksplanten en wat bomen.”
Jaap Wiegers zal in zijn inleiding bij de opening van de expositie op zaterdag 29 juni om 10.00 uur ook ingaan op sommige duidelijke fouten in de namen van planten die bij de vertaling van de Bijbel uit het Hebreeuws gemaakt zijn. Jaap Wiegers: “De vertalers wisten niet altijd hoe ze bepaalde plantennamen die daar genoemd werden naar het Nederlands moesten vertalen. Zo is bij voorbeeld in de Bijbel sprake van Mozes en de brandende braamstruik, maar dat is hartstikke fout want in die streek komen helemaal geen bramen voor. In mijn inleiding bij de expositie zal ik op dit soort fouten of eigenlijk misverstanden nog wat verder ingaan.”
Alles bij elkaar belooft het een interessante tentoonstelling te worden in die prachtige kerk! De tentoonstelling zal vanaf zaterdag 29 juni elke zaterdag in juli en augustus te bezichtigen zijn vanaf 10.30 uur tot 15.00 uur en elke zondag na de kerkdienst in de Dorpskerk in Bathmen. De officiële opening zal plaatsvinden op zaterdag 29