Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Na 50 jaar komt er een einde aan Kwekerij – Bloemisterij – Tuincentrum Grave


Bathmen – Op zaterdag 29 juni kan men voor het laatst terecht bij Kwekerij – Bloemisterij – Tuincentrum Grave aan de Deventerweg 50 in Bathmen. Na exact een halve eeuw wordt er een punt gezet achter de bedrijfsactiviteiten. Reden: het op leeftijd komen van de eigenaren Gerard en Henk Grave.


Het is eigenlijk niet weg te denken: je rijdt over de Deventerweg en stapt nog gauw even binnen bij Grave om een bos bloemen te halen, wat groenteplanten, tuinplanten of een leuk hebbedingetje. Toch zullen we er aan moeten wennen dat dát na 29 juni niet meer zal gaan, want na die datum blijven de deuren dicht, precies 50 jaar na de officiële oprichting.
Al een paar jaar vóór de oprichtingsdatum in juni 1974 was Gerard Grave, die de kwekersopleiding volgde, op het erf van de boerderij van zijn ouders druk in de weer met onder meer het kweken van coniferen en diverse planten, deels buiten en deels binnen in een kas van 3 x 15 meter.
Henk Grave volgde de opleiding in bloemsierkunst en na voltooiing daarvan startten de gebroeders hun bedrijf. Langzamerhand ontwikkelde deze zich en werd er naar alle kanten uitgebreid. Er kwam in de loop der jaren een grote kas (later zelfs nóg groter), waardoor ze ruimte kregen voor een prachtig aanbod aan kamerplanten; een ruimte voor de bloemenverkoop met boeketten en bloemstukken. Ook op het gebied van grafwerken kon men er heel goed terecht. Een heel scala aan bloempotten en leuke hebbedingetjes kregen ook hun plek. Buiten werd er gewerkt aan het kweken van coniferen, struiken, (fruit-) bomen en heesters. Onder dak kregen de groenteplanten en de vaste plantencollectie hun plek.
Grave bouwde in de loop der jaren een zeer brede klantenkring op. Klantvriendelijkheid, maar zeker ook door het leveren van kwaliteit zorgde daarvoor. Maar Gerard en Henk begonnen zich te realiseren dat hun leeftijd nu toch wel een rol begon te spelen en langzamerhand kwamen zij tot de conclusie dat het beter zou zijn om te stoppen.

Het bedrijf is niet verkocht, de kassen zullen voorlopig blijven staan en de toekomst zal leren wat daar verder mee gaat gebeuren. Natuurlijk is het lastig voor de broers Grave om te stoppen, maar het 50 jarig jubileum leek hen een mooie afsluiting. Daar spelen ze ook op in met mooie aanbiedingen. Zie hiervoor de advertentie elders in deze krant. Gerard tot slot: “Nog één ding: mensen die nog een cadeaubon hebben liggen van Grave kunnen deze nog tot en met 29 juni inleveren!”