Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Nathalie Baartman: “Ik wil een uitverkochte zaal in Bathmen”

Foto: Roos Gast-Schoneveld.

Foto: Roos Gast-Schoneveld.

BATHMEN – ,,Ik ga Bathmen wat verkennen voor mijn voorstelling en dan ga ik zeker ook wat over mijn Bathmense beleving vertellen. Ik vind het zelf fijn om in wat kleinere gemeenschappen te spelen. Ik merk dat mijn voorstelling daar ook steeds heel goed gaat.’’ Aan het woord is cabaretière Nathalie Baartman, geboren en getogen in Borne.Tot ze ging studeren raakte ze sterk verbonden met Borne en Twente en die achtergrond heeft haar mede gevormd. Nathalie Baartman: ,,Ik ben mijn Twentse accent bij voorbeeld blijven houden en ik doe zeker ook niet mijn best om het kwijt te raken. Ik vind het Twents een prachtig dialect en ik maak ook wel liedjes in dat dialect’’. In die zin lijkt Nathalie wel enigszins op haar grote vakgenoot Herman Finkers, die zeker ook geen geheim maakt van zijn Twentse wortels. Nathalie: ,,Ik zie Herman Finkers niet als voorbeeld, want ik wil mijn eigen ding doen, maar hij is zeker wel een grote inspiratiebron. Ook in zijn laatste Oudejaarsconference zag je de zachtmoedigheid van Herman, die mij zo aanspreekt. Mijn cabaret moet het ook niet hebben van hardheid en grofheid. Ik heb daar wel mee geëxperimenteerd maar het publiek pikt het niet van mij. Het past gewoon niet bij mij en als je niet trouw bent aan jezelf op het toneel val je zo door de mand’’. Na haar studie in Nijmegen doorloopt Nathalie een zoektocht naar wat het beste bij haar past en ze komt na de nodige omwegen onverbiddelijk uit bij het cabaret. Inmiddels doorkruist ze de theaters in Nederland al 12 jaar, nu met haar vijfde grote voorstelling, ‘Louter’ geheten. Nathalie heeft verschillende prijzen ontvangen voor haar werk, zoals de persoonlijkheidsprijs tijdens het cabaretfestival Cameretten. Zowel de jury’s als de media roemen in koor haar eigenheid, het feit dat ze zo helemaal zichzelf blijft.

Nathalie zelf daarover: ,,Ja, zo ben ik nou eenmaal. Vrienden van me die in de zaal zitten willen soms opstaan en roepen: ,,Zo is ze in het echt ook, hoor’’. Ik schrijf uiteraard mijn teksten dus ook helemaal zelf. Vaak zit er in mijn voorstelling onder de oppervlakte hoe ik de wereld graag zou willen, wat meer terug naar de eenvoud, naar mensen die wat meer zelfvoorzienend zouden zijn. Ik probeerde zelf een moestuin, ook al is dat niet helemaal gelukt. Er zit ook een soort maatschappelijke boodschap in mijn voorstelling: waar gaat het heen in deze tijd met alle gedoe om ons heen? Ik zeg het nooit zo letterlijk, maar je voelt het wel’’. Haar huidige voorstelling ‘Louter’ ging vorig jaar in première en oogst veel succes. De positieve recensies in vele kranten liegen er niet om. Nathalie zelf: ,,De voorstelling verveelt me nog totaal niet. Ik heb er nog zo veel mee, het is een soort kledingstuk dat ik met plezier draag. Die wat lokale en provinciale instelling van mijn voorstelling past vast en zeker ook goed in Bathmen. Ik denk dat heel veel mensen in Bathmen mijn voorstelling heel leuk gaan vinden, ook al omdat ik Bathmen zeker wat in de voorstelling terug zal laten komen’’.

De voorstelling ‘Louter’ zal plaats vinden op 30 april om 20.30 uur in Cultuurhuus Braakhekke. Zie ook www.cultuurhuusbraakhekke.nl

Foto: Roos Gast-Schoneveld.