Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Nationale Vereniging de Zonnebloem zoekt (jonge) vrijwilligers

BATHMEN – De Nationale Vereniging de Zonnebloem streeft naar een samenleving waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen.‘Zorgeloos’ betekent hier dat iemand met een lichamelijke beperking niet gehinderd zou mogen worden door meer praktische zorgen dan ieder ander.

 

Interview met een jonge vrijwilliger van de Zonnebloem

Je oma woont in een woonzorgcentrum.

Rond de feestdagen worden extra vrijwilligers gevraagd. Je meldt je aan.

Op dat moment zijn er genoeg vrijwilligers. De directeur verwijst je naar de Zonnebloem.

Je meldt je aan in Breda (hoofdkantoor van de landelijke vereniging). En dan is de afdeling Bathmen van de Zonnebloem ontzettend blij met zo’n jonge vrijwilliger. Er vindt een intakegesprek plaats met de coördinator bezoekwerk. Zij is zeer kritisch en zegt hem goed na te denken over dit soort vrijwilligerswerk. Het gesprek wordt van beide kanten als zeer prettig ervaren.

De coördinator gaat op zoek naar een match en die is snel gevonden. Ze (de vrijwilliger en de match) hebben een klik met elkaar. De vrijwilliger neemt af en toe zijn kleine kinderen mee. Er wordt zelfs een bezoek gebracht aan het gezin thuis. De klik bestaat nu al ruim vier jaar.

Hij heeft bestuurswerk gedaan bij een sportvereniging, maar dit bezoekwerk geeft hem meer, ‘een ander soort’ voldoening. Het voordeel is, dat het altijd in je eigen tijd kan.

In een jong gezin is het moeilijk om eventueel aan activiteiten mee te werken, daarom is bezoekwerk zeer aantrekkelijk om te doen. Hij raadt dit werk aan voor jongeren, maar hoe ze te bereiken is een moeilijk punt

De Zonnebloem moet via de media de potentiële jonge vrijwilligers laten weten dat de Zonnebloem bestaat. B.v. folders in het woonzorgcentrum, cafés, huisartsen, Cultuurhuus, supermarkt.

De Nederlandse Vereniging de Zonnebloem verrijkt het leven van mensen met een lichamelijke beperking en dat van haar vrijwilligers door sociale en recreatieve activiteiten mogelijk te maken

De Zonnebloem afdeling Bathmen hoopt dat dit interview ook een bijdrage kan leveren aan naamsbekendheid en nieuwe (jonge) vrijwilligers.

Er kan zoveel meer dan je denkt!