Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Niet waarlijk dood

Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN-OKKENBROEK – “Zij zijn niet waarlijk dood, die in onze harten leven.” Zo luidt het opschrift van een gedicht. Het is van P.A. de Génestet (1829-1861). Het gedicht gaat over ‘de mensen van voorbij’. Mensen die zijn overleden. De Génestet verwoordt de herkenbare ervaring van zo velen. Dat deze mensen van voorbij niet worden vergeten. “Zij blijven met ons leven. Zij zijn met ons verweven. In liefde, in verhalen, die wij zo graag herhalen.”In zekere zin draait het in de kerk voor de helft altijd om de dood. Om de dood van Jezus. Daardoor is de dood in de kerk geen taboe. Wat niet wil zeggen dat er luchtig over wordt gedaan. Alsof het niets voor zou stellen. De dood wordt in de kerk niet weggelachen. Juist omdat het geen taboe is. Daardoor kan er ook ruimte zijn voor gemis. Voor verdriet. In de kerk mag je huilen. Kun je je tranen laten gaan. Niemand die daarvan opkijkt. Niets om je voor te schamen. Gemis is een teken dat je van iemand gehouden hebt. Tranen zijn een bewijs van liefde.

Komende zondag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Vergelijkbaar met oudejaarsdag – maar dan van de kerk. Op die dag gedenken we als geloofsgemeenschap onze doden. Hardop zullen we de namen noemen van hen in het afgelopen jaar zijn overleden. Maar er zal ook tijd en ruimte zijn om elk mens die in ons hart is blijven leven te gedenken.

Iedereen is dan ook welkom op zondag 26 november, Eeuwigheidszondag, om 10.00 uur in de Dorpskerk aan het Kerkplein in Bathmen.