Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Nog een kleine 11 weken en de Bathmense Kunstmarkt is er weer!


Door Evert van de Weg

Bathmen – Op de website van de Bathmense Beeldende Kunst Kring, de BBKK, tikt de klok af hoeveel weken, dagen, uren en zelfs seconden het nog duurt voor de Bathmense Kunstmarkt er weer is. Op zaterdag 2 september is het weer zo ver; dan wordt al weer de 34 ste Bathmense Kunstmarkt gehouden rondom de monumentale Dorpskerk en op de Brink.
Ik bespreek met twee leden van de Kunstmarktcommissie , coördinator Mieke Berends en commissielid Paul Hafkamp hoe het er nu al voor staat met de voorbereidingen voor de Kunstmarkt.

Mieke Berends: “We zitten weer vol met 82 inschrijvingen van deelnemende kunstenaars. Het mooie is dat er meer dan 30 voor onze Kunstmarkt nieuwe kunstenaars zullen komen, dus er zal ook weer veel nieuwe kunst te zien zijn. We letten altijd op dat er een grote verscheidenheid aan kunstvormen en materialen is en dus zullen de kunstdisciplines schilderen, keramiek, glas, brons, houtbewerking, sieraden ruimschoots vertegenwoordigd zijn. Een zeldzame kunstvorm zal er dit keer ook bij zijn, namelijk een kunstenaar die kunst toont die gemaakt is met toegepaste kalligrafie.”
Paul Hafkamp vult aan: “We willen nog meer interactie tussen onze bezoekers en deelnemende kunstenaars stimuleren, dus zullen er nogal wat exposanten op hun stand hun kunstvorm demonstreren en zelfs bezoekers vragen wat mee te helpen. Kunstenares Riky Vos geeft een bijzondere demonstratie op haar stand, ze maakt daar namelijk bij voorbeeld vogels uit textiel en wol.” De Kunstmarktcommissie wil de Kunstmarkt ook voor een jong publiek aantrekkelijker maken en hen zelfs kunst laten maken op de markt.
Paul Hafkamp: “Een grafitti-kunstenaar uit Zwolle geeft voor groepjes jongelui van tussen de 8 en 14 jaar drie keer een workshop grafitti maken, namelijk om 10.00 uur, 11.00 uur en 12.00 uur. Elke keer kunnen daar 15 jongens en meisjes aan meedoen en hun eigen grafitti werkstuk maken. Ze maken zelfs kans op een prijs als ze het mooiste werkstuk van de dag maken!” Als altijd doet de organisatie z’n best om van de hele happening ook vooral een gezellig geheel te maken.
Mieke Berends: “’s Morgens treedt op het muziekpodium de groep Muziekhandel Droog op en ’s middags is er het Deventer Swing Orkest en allebei swingen ze de pan uit. Daarnaast zullen twee zangeressen, genaamd de Bambi’s, over het terrein uitzwermen en hun aangenaam gezang laten horen.”
Uiteraard is ook aan het natje en droogje gedacht. Daarnaast wordt zoals bekend de Brink omzoomd door een aantal mooie terrassen van uitstekende horecagelegenheden.
Nadat de jury, bestaande uit de kunstenaars Sophia de Vries, Jaap Bleeker en Peter Paul Hattinga Verschure hun selectie voor de mooiste kunstwerken hebben gemaakt, zal om 15.15 uur Joop Blaauw, voorzitter van de BBKK, de prijzen uitreiken, ook aan de beste jonge grafitti-kunstenaar.
Zet dus de datum van 2 september 2023 alvast in uw agenda voor een mooie Kunstmarkt van 10.00 uur tot 16.30 uur. Verdere informatie op de website www.bbkk.nl/kunstmarkt