Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Oerijssel – Winterwende:

Derk met de Beer

BATHMEN – Op maandag 21 november 2016 houden de Vrouwen van Nu een afdelingsavond is in Cultuurhuus Braakhekke, waar de documentaire om 20.00 uur begint. De zaal is open vanaf 19.30 uur.‘Oerijssel’ is een documentaireserie over volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel. Hoofdpersoon in ‘Oerijssel’ is Margje Fikse, die de stad verruilde voor haar roots langs de IJssel. Terug in de streek van haar jeugd gaat ze op zoek naar de oerwortels van de plattelandscultuur en de laatste restanten volksgeloof in de provincie.

Tijdens haar zoektocht ontmoet ze predikant Henk Vreekamp, die alles weet van het ‘heidendom’ uit de tijd voordat zendelingen Overijssel kerstenden. Ook verdiept ze haar contact met natuurkenner Wim Toorneman uit Espelo, volkscultuurkenner Dirk Kok uit Staphorst en verhalenverteller Herman Kampman uit Hellendoorn. Winterwende is deel 2 in deze serie en nieuw in dit deel is wichelroedeloper Wim Roetert uit Diepenveen.

Ondertussen wordt het december. Overijssel maakt zich op voor de winterwendenacht en het joelfeest, de tijd van het jaar waarin we nu Kerst en Oud en Nieuw vieren. Zoals de voorjaarsrituelen vooral de vruchtbaarheid stimuleerden, lijkt het najaar mensen bang te maken voor het onbekende, de dood. Het blijkt de voedingsbodem voor angstige volksverhalen en ontdekkingen. In ‘Winterwende’ stuit Margje op de oude sage Derk met de Beer, ook wel bekend als Derk met de Honden. Ze probeert de oorsprong ervan te achterhalen en doet bijzondere ontdekkingen. Dan keert het lot zich tegen haar. Zou er een verband zijn?

‘Oerijssel’ is gemaakt door filmmaker Geertjan Lassche (Zwart IJs, Hemelbestormers) in opdracht van stichting ‘Sous les Arbres’. De muziek is opnieuw van Jan Kooiker. Wat ‘Oerijssel’ deel 2 bijzonder maakt, zijn de animaties die speciaal gemaakt zijn om de sage Derk met de Beer in beeld te brengen.

De documentaireserie is tot stand gekomen met steun van de Provincie Overijssel en het Historisch Centrum Overijssel.