Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Onthulling kunstwerk

Artefact 289-1 in Bathmen

Onthulling kunstwerk

BATHMEN – De geschiedenis van kasteel Arkelstein en de Sallandse landweer is de aanleiding voor een kunstwerk in het canonkunstproject. Het kunstwerk van Andreas Hetfeld met als titel ‘Artefact 289-1’en wordt zondag 1 maart vanaf 15.00 uur feestelijk onthuld.

Artefact 289-1 is het twaalfde van een reeks van 15 kunstwerken in de openbare ruimte die verspreid over de provincie Overijssel worden gerealiseerd. De werken hebben alle een gebeurtenis of thema uit de Canon van Overijssel als vertrekpunt en gaan expliciet een relatie aan met de betreffende plek. Het gaat om gebeurtenissen die niet (meer) zichtbaar zijn in het landschap. De kunstwerken verbinden zo locaties en verhalen met elkaar en versterken daarmee de cultuurhistorische beleving van de omgeving.

 

De geschiedenis van Arkelstein

Het kunstwerk Artefact gaat over het canonvenster ‘Arkelstein en de Sallandse landweer’. Arkelstein is gebouwd in 1360 en was één van de belangrijkste middeleeuwse plaatsen in Bathmen aan de Oude Schipbeek. Arkelstein was een versterkt huis in de Sallandse landweer.

De landweer bij Bathmen uit de 14e eeuw was op initiatief van de stad Deventer aangelegd en diende ter bescherming van de stedelijke en bisschoppelijke handelsbelangen in de zone tussen de IJssel en Twente. Op dit moment liggen de fundamenten van het kasteel (niet zichtbaar) achter de boerderij van de familie Roeterdink in Loo-Bathmen.

 

Het kunstwerk van Andreas Hetfeld verwijst naar het kasteel, maar staat vooral symbool voor de handelsroute, de goederen én de bescherming tegen roof- en plundertochten. Het kunstwerk heeft als centraal beeldelement een steengoedscherf. De scherf heeft een herkenbare en tot de verbeelding sprekende vorm. De oorspronkelijke scherf is op het terrein van de familie Roeterdink gevonden en bewaard. Door haar opvallende, reusachtige verschijning trekt zij de aandacht, roept ze vragen op en maakt de voorbijganger nieuwsgierig naar het verhaal.

 

Canonkunst is onderdeel van het project Canon & Ruimte, naar het idee dat het Kunstenlab en de IJsselacademie op verzoek van de provincie Overijssel ontwikkelden. Het is een vervolg op het succes van de Canon van Overijssel; het project waarin de IJsselacademie afgelopen jaren belangwekkende momenten uit de lokale geschiedenissen van Overijssel vastlegde. Het Kunstenlab is projectleider van het onderdeel canonkunst. Het kunstwerk is gefinancierd door de provincie Overijssel en is een geschenk aan de gemeente Deventer.

Canonkunst zorgt voor een laagdrempelige kennismaking van bewoners, passanten en toeristen met de canon en vergroot daarmee het historisch besef van het brede publiek. De kunstwerken voorzien het feitelijke canonieke onderwerp door de verbeelding van de kunstenaar bovendien van een extra betekenislaag en interpretatie.

 

Samenwerking

Het voorstel van Andreas Hetfeld is door een speciaal daarvoor samengestelde lokale commissie als meest bijzonder en passend bij de vraag beoordeeld. In de commissie zijn naast het Kunstenlab en de gemeente Deventer ook de kunstcommissie van de gemeente Deventer, betrokken bewoners, de Oudheidkundige Kring Bathmen en Bathmens Beeldende Kunstkring vertegenwoordigd.

 

Onthulling: zondag 1 maart vanaf 15.00 uur

Adresgegevens locatie: Looweg 88 in Loo-Bathmen, op het erf van de familie Brilman.