Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Ook de klokken van Bathmen spelen boodschap van vrede

BATHMEN – In het weekend van 5 maart werd aan alle beiaardiers van over de hele wereld gevraagd om bij te dragen aan een symbolische muzikale actie, naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vanuit de torens wordt een boodschap van vrede uitgedragen, met Oekraïense liederen.

Deze actie werd opgezet vanuit de Beiaard Wereld Federatie, en wordt ten volle ondersteund door de Russische beiaardiers. De afgelopen decennia is een beiaardcultuur gestart in zowel Rusland als Oekraïne, met nieuwe beiaarden in Kiev en Sint-Petersburg. In beide landen zijn er beiaardiers die een beiaarddiploma hebben behaald en er zijn ook nieuwe beiaardstudenten. Alle beiaardiers werken samen, welk land van origine dan ook. Deze boodschap vond zijn weerklank in Europa, maar ook in Amerika, Azië en Australië.
Op zaterdag 12 maart bespeelde stadsbeiaardier Bauke Reitsma de beiaard van de Dorpskerk in Bathmen met Oekraïense liederen, waaronder het volkslied en het lied ‘Goudsbloemen’, dat voor klokken werd bewerkt door de Oekraïense beiaardier Iryna Riabchun. Daarnaast laat het carillon momenteel ook automatisch Oekraïense liederen horen. Vooraf aan de uurslagen klinkt het Oekraïense volkslied. De halfuurslagen worden ingeluid met de eerste tonen van een Gebed voor Oekraïne van Mykola Lysenko. De kwartieren voor en na het uur bezingen kort de Goudsbloemen, een symbool van Oekraïne, en de rivier Dnjepr die door Kiev loopt.
De muziek die beiaardiers maken met beiaardklokken en via een beiaardklavier, weerklinkt over een gehele binnenstad, een universiteitscampus of een park. De beiaard is een uniek muziekinstrument dat sinds zijn ontstaan 500 jaar geleden in Europa (in de Lage Landen) ondertussen gekend is in 30 landen, met in totaal 680 beiaarden wereldwijd.