Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Opnieuw verschenen: Bathmen 1940 – 1945: Opdat wij niet vergeten……..

BATHMEN – Het boek is, voor slechts € 12,50, verkrijgbaar bij het Infopunt van Cultuurhuus Braakhekke, dagelijks geopend van 13 – 16 uur, zaterdag van 10 – 13 uur. Bestellen kan ook via  secretariaat@okbbathmen.nl , het boek wordt dan thuisbezorgd.

Inmiddels zijn de eerste 200 exemplaren verkocht van dit indrukwekkende naslagwerk over de oorlogsjaren in Bathmen. Velen zijn enthousiast over de volledigheid van de informatie. Bathmen in oorlogstijd: hoe beleefden de Bathmenaren deze periode? Jan Lefeber schreef dit boek in 1990. Nu, ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding, is het boek opnieuw uitgebracht door de Oudheidkundige kring Bathmen.

In dit boek worden de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Bathmen beschreven, te beginnen met de mobilisatie in 1939. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 volgen er steeds strengere maatregelen, zoals voedsel ‘op de bon’, de landbouwverordeningen en de arbeidsinzet. De deportatie van onze Joodse inwoners en de arrestatie van drie medewerkers van het distributiekantoor zijn dieptepunten in deze periode. Hulp wordt geboden aan o.a. etenhalers en evacués. De strijd in de lucht gaat vooraf aan de geallieerde aanval op 8 april 1945, wanneer de Canadezen de Schipbeek oversteken en Bathmen bevrijden!

Niet alleen de feiten worden geduid, maar met vele dagboekfragmenten van Bathmenaren wordt ook de sfeer en de spanning weer van die jaren weergegeven.

Nu 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, realiseren wij ons dat de generatie die de oorlog heeft meegemaakt ons langzaam maar zeker ontvalt. Met deze OKB-uitgave wordt de geschiedenis van Bathmen tijdens de Tweede Wereldoorlog levend gehouden.

Een mooi naslagwerk dat eigenlijk in geen enkel Bathmens huis mag ontbreken. Opdat wij niet vergeten…..