Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Oproep van huisartsen: blijf niet te lang doorlopen met klachten

BATHMEN – Mensen met klachten gaan te laat naar de dokter door corona. “Het lijkt erop dat mensen de praktijk vermijden uit angst of omdat ze zorg niet willen belasten. Wij werken er met man en macht aan om de zorg op peil te houden en willen voorkomen dat patiënten verstoken blijven van zorg”, zegt de heer H. Uijen, huisarts in Holten en voorzitter crisisteam Huisartsen Coöperatie Deventer e.o. (HCDO).

Huisartsen roepen patiënten op om gewoon contact op te nemen bij klachten, vragen en zorgen, ook tijdens de lockdown. “Wij zien nu al dat er minder afspraken gemaakt worden, maar bij klachten kunnen patiënten met een gerust hart hun huisarts bellen.”

Veilig en op tijd naar de dokter
Uit de eerste golf zijn lessen getrokken, waardoor de huisartsen ook tijdens de lockdown goede en veilige huisartsenzorg kunnen blijven bieden. “Wij kijken per patiënt hoe wij de beste zorg kunnen bieden: telefonisch, via beeldbellen of via een consult op de praktijk. Vaste afspraken met de praktijkondersteuners gaan gewoon door. Als daar verandering in komt, neemt de huisartsenpraktijk contact op met de patiënt.”
Patiënten kunnen veilig naar de praktijk komen wanneer zij een afspraak hebben, omdat de praktijken goed zijn ingericht. “In de wachtkamer zorgen wij ervoor dat er 1,5 m afstand mogelijk is en alle medewerkers dragen een mondkapje. Daarnaast moet elke patiënt die de praktijk bezoekt handen ontsmetten en een mondkapje dragen. Hetzelfde geldt ‘s avonds, ‘s nacht en in het weekend voor de Spoedpost in Deventer.”

Eerst bellen
Om die goede zorg te kunnen blijven bieden, vraagt Uijen om begrip en medewerking van de patiënten: “Om besmettingen te voorkomen geldt nu nog meer dan anders: eerst bellen en niet zomaar naar de huisartsenpraktijk of de Spoedpost te komen. Bel alleen naar de Spoedpost als uw klacht niet kan wachten tot de volgende werkdag. Op thuisarts.nl en spoedposthuisartsendeventer.nl staat veel informatie om te bepalen of het nodig is om de spoedpost te bellen. “Vragen worden waar mogelijk telefonisch behandeld”, zegt Uijen. “Als het nodig is, is het natuurlijk veilig om de Spoedpost te bezoeken.”