Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Orpheus is en blijft top

Orpheus is en blijft top

BATHMEN – Zaterdagavond was het zo ver; het concert van het fanfareorkest van Orpheus.In een, met ruim 200 bezoekers, goed gevulde sporthal De Uutvlog zijn de verwachtingen hoog gespannen. Voor het fanfareorkest onder leiding van Berjan Morsink is dit concert een try-out voor de deelname aan het muziekconcours op 29 november in de Hanzehof in Zutphen.

Als eerste wordt het fraaie inspeelwerk Florian Choral gespeeld. Orpheus speelt het gedragen stuk mooi en ingetogen. Heel anders was het tweede stuk, De Kwelgeest. Tijdens een weekend uit wordt een man voortdurend afgesnauwd door een vrouw uit het gezelschap, zijn ‘kwelgeest’. In het stuk werd dit prachtig en heel herkenbaar gebracht door Daphne Wesselink op sopraansax. Telkens kwettert zij weer schel en irritant boven het orkest uit. Ook met het derde werk, Atropos, heeft Orpheus laten horen zo goed als klaar te zijn voor het muziekconcours.

Het concert met leden en heel veel oud-leden was tevens een uitgelezen moment om een tweetal leden te benoemen tot erelid. Joop Vukkink, 60 jaar lid en in die tijd zowel in bestuur als diverse commissies actief geweest. Daarnaast Jan Olden, 50 jaar lid van Orpheus, staat altijd klaar met bloemen en planten, natuurlijk zijn jaarlijkse bijdrage aan de compostactie, opslag en vervoer van materialen; Jan doet het allemaal. Beiden spelen zowel in het fanfareorkest als in de kapel “De Langenberger Muzikanten”. Voor voorzitter André Olden was het extra bijzonder om naast Joop óók zijn vader te feliciteren en mooie woorden toe te spreken.

Ook de overige ereleden werden nog even weer in het zonnetje gezet en ontvingen, net als de nieuwe ereleden, een fraaie oorkonde waarin hun persoonlijke inzet wordt genoemd.

Na de pauze was een groot deel van de vloer van de sporthal gevuld met muzikanten van het reünieorkest. De omvang van het orkest doet wat denken aan de luchtmachtkapel, die jaren geleden hier wel eens heeft opgetreden.

Ook kwalitatief maakte het orkest, samengesteld uit de muzikanten van het huidige fanfareorkest en ruim 35 oud-leden, een goede indruk. Wat enerzijds als reünie bedoeld was, heeft voor publiek en muzikanten tot een mooi concert geleid, met vaak herkenbare muziekstukken. De liefde voor muziek komt hier voor publiek en orkest samen in klassiek, pop en fanfare. Het slotnummer, een spetterende Deep Purple medley, werd geheel in de stijl van het reünieconcert gedirigeerd door oud dirigent Wout Eshuis. Een imposant concert, waarbij door de grote omvang van het orkest, een enkel gemist nootje voor het publiek niet zal zijn opgevallen.

Dat er na afloop nog lang is nagepraat zal duidelijk zijn.