Oudste bewoner en langst wonende bewoner openen lustrumjaar

De heer Van der Molen en mevrouw Groothaar openen lustrumjaar ’t Dijkhuis

BATHMEN – ’t Dijkhuis bestaat op 1 december precies 50 jaar en dat vieren we! In de week van 25 november tot en met 1 december bruist het van de feestelijkheden in ons huis. Maandagochtend 3 juni gaven de heer Van der Molen, de oudste bewoner, en mevrouw Groothaar, de bewoner die het langst in ons huis woont, het startschot van het lustrumjaar. Ze onthulden een doek met daarop foto’s van het oude en huidige gebouw.,,Het is een prachtig doek”, zegt de heer Van der Molen. De bijna 100-jarige bewoner vond het een eer om het doek samen met mevrouw Groothaar te onthullen. ,,Ik had ’t oude Dijkhuis nog nooit gezien. Leuk om daar nu een beeld van te hebben. En, we moesten er nog hard aan trekken, hoor voordat het doek viel. Ik ben er nog moe van”, laat hij lachend weten.

 

Expositie

Na de onthulling was er koffie met gebak voor alle bewoners. ,,50 jaar Dijkhuis, daar moeten we aandacht aan schenken”, vindt Jackie van Beek, “daarom werken we nu met een dertigtal medewerkers en vrijwilligers aan een mooi programma voor de lustrumweek in november. Onderdeel van de week is een expositie over ’t Dijkhuis. Dit doek is de eerste van een serie. De komende maanden verschijnen er meer doeken in de tuin. Dus houd het in de gaten.”

 

Oudste bewoner

De heer Van der Molen is niet voor niets uitgekozen om het doek te onthullen. Hij is met zijn 99 jaar de oudste bewoner van ’t Dijkhuis. Over drie maanden wordt hij 100. Hij is vastbesloten om deze leeftijd te halen. ,,Mijn zus is 100 jaar en zes maanden oud geworden”, zegt hij. ,,Dat record wil ik verbreken”. Op het moment van het interview is de heer Van der Molen ontzettend fit en spraakzaam. Vol enthousiasme vertelt hij over het werk dat hij als landbouwkundig ingenieur in de Pacific heeft gedaan. Maar liefst 35 jaar woonde en werkte hij in het buitenland.

 

Reizen

Maar ook na zijn pensioen reisde hij de wereld over. ,,Ik heb in 1985 met mijn toenmalige vrouw een groot aantal plaatsen bezocht waar ik ooit gewerkt had. Dat was een mooie ervaring. De laatste 11 jaar, voordat ik hier kwam, woonde ik in Frankrijk in de buurt va Genève. Helaas werd er bij mijn vrouw Alzheimer geconstateerd. De Franse specialist raadde ons aan om voor haar verzorging terug naar Nederland te gaan. Zo kwamen we in Huize Salland terecht. Daar hebben we acht maanden gewoond. Mijn vrouw wilde graag in de tuin werken en dat was daar niet mogelijk. Via vrienden in Diepenveen werden we geattendeerd op ‘t Dijkhuis. Na een tijdelijk verblijf aan de Kerkdijk, waar we inderdaad een tuin hadden, kwamen we toch al snel terecht in ’t Dijkhuis. Het werken in de tuin was al snel niet meer mogelijk en mijn vrouw had intensieve zorg nodig. Zo ben ik hier terecht gekomen.”

 

Gezond eten

Het recept om 100 jaar te worden heeft de heer Van der Molen wel. Veel fruit eten en een goede balans zoeken tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. ,,Dat doe ik mijn hele leven al en ik voel me daar gezond bij”, laat hij weten, “ik vermaak me nog prima. Kijk veel sport, lees boeken op de e-reader, check dagelijks het nieuws op mijn computer en iedere donderdag komt mijn zoon langs. Als het mooi weer is, dan zit ik op mijn terrasje buiten. Ik heb het hier prima naar mijn zin en ik ga voor de 100 jaar en meer dan zes maanden!”