Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

P.J.B. Toneel speelt kluchtig stuk ‘Omhoog die stok!’

(Foto: Otto Westra.)

BATHMEN – Op 10 en 11 maart voerde de toneelgroep van de P.J.B. het stuk ‘Omhoog die stok’, geschreven door Hetty Heyting, op in Cultuurhuus Braakhekke. Een stuk dat zich afspeelt bij een drumband- en majorettevereniging met de nodige problemen.Voorzitter Zandstra (Coen Stegeman) heeft het er maar zwaar mee als zijn secretaris noodlottig overlijdt, de bankrekening rood blijkt te staan, één van de majorettes (Ellen Scholthof) zwanger is geraakt op de vereniging en ze het repetitiegebouw ook nog eens dreigen te verliezen. Maar dat is niet het enige, alle 17 leden (o.a. Ellen Pinkert, Bart van der Meij, Silla Koops, Suzanne Bakker, Ymke Blankena en Esmee Scholthof) hebben hun eigen problemen. Zo blijkt de vrouw van de voorzitter (Jessica van de Loosdrecht) al jaren te lijden onder de machtszucht van de voorzitter en worstelt zijn zoon (Christian Muilerman) met zijn geaardheid. Een gescheiden vrouw (Sandra Willemink) van de concurrerende vereniging ‘De Klaroen’ doet haar intrede en maakt het de voorzitter nog moeilijker. Niet alleen de voorzitter heeft hier problemen mee, ook de majorettes krijgen te maken met de onhandige dochter (Cyril in ’t Hof) die zij meebrengt. Het lid (Marco Lensink) dat uiteindelijk verantwoordelijk blijkt voor het zwanger maken van één van de majorettes ziet daarmee zijn kans om secretaris te worden ook nog eens in rook opgaan. Een reclasseringsklant uit het westen (Geert van Schooten) en een alcoholverslaafde bouwvakker (Luuk in ’t Hof) hebben samen veel plezier om en met de dames. Echter blijkt achter hun stoere gedrag ook het nodige verdriet te zitten.

Waar liefde, bedrog, lust, verslavingen en verduistering van kasgeld de vereniging in vernieling lijken te brengen, blijkt in het slot de liefde voor de verenging toch de overhand te hebben. Een optreden voor de Koningin, samen met (oud) leden van Orpheus, brengt alles tot een goed einde.

De vele verwarringen binnen de vereniging zorgden voor het nodige vermaak maar ook medeleven van het publiek. De verstandelijk beperkte barman (Ties Kram) van de vereniging zag veel van deze verwarringen gebeuren en kreeg daarmee ook lachers uit het publiek op zijn hand.

Door de vele verhaallijnen waren er veel decorwisselingen nodig en volgde het publiek het kluchtige stuk aandachtig. Met inventieve verrijdbare decorstukken, gemaakt door de decorploeg, kwam het verenigingsgebouw echt tot leven. Er mag gezegd worden dat door de inzet van vele vrijwilligers, onder wie de toneelcommissie, mensen van de grime, licht&geluid, foto&video, decorbouwers, figuranten, spelers zelf en natuurlijk regisseuse Dinie Jansen, er weer een vermakelijk stuk op de planken werd gezet!