Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Pand Bakker Nijkamp over in andere handen

Van links naar rechts: Twan van Bussel, Lia Buitenhuis en Chris Klijn Velderman (van de Dierenartsencombinatie) dochter Janneke, Jootje en dochter Henrieke, Harm Jan Bronsvoord (Bronsvoord Makelaars) en Ivo Dijkerman (Rodenburg Bedrijfsmakelaars).

Dierenartsencombinatie Holten opent vestiging in Bathmen

BATHMEN – Al ruim een eeuw is het een vast gegeven: Bakkerij Nijkamp in de Schoolstraat in Bathmen. Daar komt binnenkort echter een einde aan. Op vrijdag 30 april om 16.00 uur hebben Jo Wassink – Nijkamp (Jootje) en Chris Klijn Velderman (namens de maatschap Dierenartsencombinatie Holten) een handtekening gezet onder een koopovereenkomst inzake het pand aan de Schoolstraat 6. De verkoop van het pand is gerealiseerd door een samenwerking van Bronsvoord Makelaars en Rodenburg Bedrijfsmakelaars. Na ruim 110 jaar als bakkerij en cafetaria te hebben gefunctioneerd zal het pand binnenkort als huisvesting van een dierenartsenpraktijk te boek staan. De maatschap zal er een vestiging openen van de Dierenartsencombinatie (DAC) Holten. Het bedrijf heeft dan naast de praktijk in Holten, een tweede vestiging.

110 jaar bakkerij Nijkamp
Jootje: “Mijn opa is zo ‘n 110 jaar geleden met de bakkerij op deze plek begonnen. Daarna is mijn vader er mee verder gegaan. Samen met mijn man Wim en mijn broer en zijn vouw Gerritje hebben we de bakkerij van onze vader overgenomen. We hebben het altijd samen met z’n vieren gedaan. Ook onze dochters hebben regelmatig een handje geholpen in de zaak. Mijn broer overleed helaas veel te jong en daardoor moesten we knechten inhuren om de werkzaamheden in de bakkerij te verrichten. Mijn man was van origine geen bakker, maar hij heeft heel lang in de bakkerij gewerkt. Nadat hij ziek werd zijn we gestopt met de bakkerij. Tot drie jaar gelden hebben de cafetaria nog wel opengehouden. Na het overlijden van Wim ben ik daar ook mee gestopt.”
Jo Wassink – Nijkamp is van nature positief ingesteld. Op de vraag hoe ze haar eigen toekomst ziet antwoordt ze: “ Ik ga lekker rustig aan doen, eigenlijk doe ik dat nu al. Ik ben wel een beetje slecht ter been, maar ik heb er zeker nog wel zin in. Ik zal altijd blijven lachen, met mijn dochters die allebei in de buurt wonen heb ik voldoende hulp. Ze staan altijd voor me klaar. Ook mijn schoonzus Gerritje zie ik nog steeds regelmatig.
Jootje: “Op 1 september zal de overdracht plaatsvinden en voor die tijd moet ik nog wel op zoek naar andere woonruimte. Maar dat komt vast goed. De verkoop ging eigenlijk veel sneller dan dat ik had verwacht. De eerste kijker, Chris, werd ook meteen de nieuwe eigenaar. Ik ben heel blij dat het pand niet wordt gesloopt en de nieuwe eigenaar het pand opnieuw gaat inrichten. Voor mezelf vond ik dat wel erg belangrijk. Ik weet niet of ik zou verkopen als ik zou weten dat er nieuwbouw op deze plek zou komen. Gelukkig is dat dus niet het geval. Wat ik verder heel fijn vind is dat de nieuwe bestemming van het pand een toevoeging voor Bathmen is. We hebben immers geen dierenarts in het dorp. Met de nieuwe invulling zit ik niemand in het vaarwater in het dorp en dat vind ik ook belangrijk. Ik hoop dat de Battumers de weg naar de nieuwe dierenarts weten te vinden.”

Dierenartsencombinatie Holten/Bathmen
De nieuwe eigenaren van het pand aan de Schoolstraat zijn Chris Klijn Velderman, Twan van Bussel en Lia Buitenhuis (Maatschap Dierenartsencombinatie Holten). Chris: “Het is een gemengde dierenartsenpraktijk, dat betekent dat er zowel huisdieren als zogenaamde landbouwhuisdieren en paarden worden behandeld. Bij de praktijk zijn ondertussen 7 dierenartsen en 5 assistentes werkzaam. We zijn een relatief jong team met veel ambitie voor de toekomst. Naast optimale zorg voor het dier proberen wij ook ‘dichtbij’ de cliënt te staan. De tijd nemen voor een consult, een goede uitleg en daarbij de juiste behandeling vinden wij erg belangrijk. In Holten is de praktijk snel gegroeid en er staat nu een volwaardige kliniek met alle voorzieningen om een juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te geven”, aldus Chris Klein Velderman. Hij vervolgt: “We hebben in de kliniek de beschikking over een laboratorium met bloedanalyse apparatuur, compleet ingerichte röntgen kamer, gebitskamer met röntgen voor gebit, operatie kamer met gasanesthesie en hartbewaking. Daarnaast een grote uitslaapruimte voor honden en een aparte uitslaapruimte voor katten.”

Waarom een vestiging in Bathmen?
Klijn Velderman: “Bathmen heeft ons altijd aangetrokken als dorp. Bathmen heeft een bepaalde uitstraling wat mensen aantrekt, een gezellig centrum en gemoedelijke mensen. In Bathmen is nog geen dierenkliniek gevestigd en dat willen wij als praktijk graag aanvullen in het centrum van Bathmen. Bathmen groeit en daarmee ook het aantal huisdieren met de daarbij behorende vraag in zorg. Daar willen wij graag een invulling aan geven.
Van oudsher is Bathmen ook bekend bij ons via de diverse uitgaanscentra en de Bathmense kermis en daarna uiteraard een karbonade of schnitzel in Buul ophalen bij Jootje. Een fantastische tijd met veel herinneringen.”

Hebben jullie nu al klanten uit Bathmen?
“Op dit moment zien wij ook dat steeds meer cliënten uit Bathmen de weg naar de kliniek in Holten weten te vinden. Het geeft ons een goed gevoel dat de zorg en de aandacht gewaardeerd wordt.

Ben je bekend met de historie van het pand?
“De historie is zeker bij ons bekend. Het is een hele rijke historie met veel herinneringen. Voor het stappen werd de fiets vaak achter Jootje geparkeerd om ‘veilig’ weg te zetten en de jas werd binnen gedeponeerd. Na het stappen in Bathmen was de cafetaria altijd afgeladen vol met mensen die allen hongerig naar Jootje schreeuwden om als eerste aan de beurt te zijn voor een snack. Jootje liet zich nooit gek maken en ging rustig door met de bestellingen. Soms werd het zo laat dat Wim ondertussen in de bakkerij achter alweer het brood aan het bakken was voor de volgende dag. Na een grote zoektocht naar je jas uit de grote stapel kwam de volgende uitdaging, namelijk dronken je fiets op zoeken uit de wel soms 300 fietsen die er geparkeerd stonden. Sleuteltje opzoeken en ook nog van het slot krijgen.
Iedereen heeft wel een eigen herinnering aan de bakkerij of de cafetaria. Jootje heeft veel voor de jeugd betekend in de tijd, altijd tevreden en met een gevulde maag naar huis.”

Wat zijn de plannen voor wat betreft de inrichting, zal er veel worden verbouwd en wanneer denken jullie open te gaan?
“De inrichting zal gaan bestaan uit een wachtkamer en twee behandelkamers met de daarbij behorende ruimtes en inrichting. De exacte indeling is nog niet bekend. Het is de bedoeling om in Bathmen de zogenaamde eerstelijns zorg te kunnen bieden. Dat betekent vaccineren met daarbij algemeen onderzoek, behandeling van zieke dieren en er kunnen kleine ingrepen uitgevoerd worden.
Vanaf eind augustus zal er verbouwd worden en afhankelijk van de duur zal er een opening gepland worden. Uiteraard zullen we daar in de Bathmense Krant over berichten.”