Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Phebus Wijnproeverij bij

Slijterij ’t Bockje Bathmen

Phebus: wijnen van de Argentijnse zon

BATHMEN – Phebus is een bodega van de familie Fabre, van Bodegas Fabre en maakt wijnen bedoeld voor een groot publiek. Eigenaar en hoofd wijnmaker Hervé Joyaux Fabre stamt uit een familie van Bordeauxse wijnhandelaren. Begin jaren ’90 van de vorige eeuw raakte hij gefascineerd door Mendoza en met name door de kwaliteit van Malbec aldaar, zo anders dan die uit Bordeaux of Cahors.

Hij wilde gaan investeren in Mendoza en besloot een eigen wijnmakerij te bouwen. Snel kwam daar een aantal hectare malbec bij in Vistalba, een prestigieus terroir binnen Mendoza’s traditionele topzone Luján de Cuyo. En niet zo maar wat wijngaarden, maar percelen aangeplant in 1908, die de basiskwaliteit leverden waarnaar Fabre op zoek was.

Uitbreidingen volgden vlot, niet alleen naar hogere delen van Mendoza, zoals Valle de Uco, maar ook naar Patagonië. Daar in de Alto Valle del Río Negro waren ze een van de eerste grote investeerders van internationale komaf. De Fabres hebben tegenwoordig drie bodegas: Fabre-Montmayou, Viñalba en Phebus.

 

Zomerse dorstlesser

De basiswijnen – allemaal varietal wines, dus gemaakt van een enkel druivenras – komen uit Mendoza en bestaan uit een Chardonnay, een Torrontés, een rosé en rode wijnen van cabernet sauvignon, syrah en natuurlijk malbec. De Torrontés is een prettig ingetogen versie van deze druif, die snel erg geparfumeerd (en wat ordinair) kan overkomen. De Chardonnay, komend van grote hoogte in de Uco vallei, valt op door zijn goede, natuurlijke zuren. Het meest beviel echter de Rosé, die opmerkelijk ‘Frans’ overkomt: bescheiden qua kleur, niet te snoeperig qua geur en goed droog qua smaak. Een prima zomerse dorstlesser.

 

Goede grip en lengte

Zoals het een Zuid-Amerikaans wijnbedrijf betaamt, is Reserva het niveau volgend op de varietal wines, bij Phebus Reservado genaamd. Uit Mendoza komen een Merlot Reservado, een Cabernet Sauvignon Reservad en een Malbec Reservado.

De interessantste wijnen zijn de Reservados uit Patagoni. De Patagonia Cabernet Sauvignon Reservado is meer ingetogen qua fruit dan die uit Mendoza en heeft een vrij klassieke geur, met wat grafiet, cederhout en een hint van munt. De wijn heeft goede grip, maar de tannine is gewoon heel anders dan in Mendoza; hij komt fijner over, net alsof deze minder drogend of rul is en wat meer bijdraagt aan de lengte van de wijn.

 

Wijnproeverij

Wilt u deelnemen aan deze gratis proeverij op vrijdagavond 17 maart 2017 dan kunt u zich opgeven in de winkel of per mail info@bockje.nl

Men ziet u graag op 17 maart 2017, aanvang 20.00 uur  in de Partykelder van ’t Bockje, Brink 2, Bathmen.