Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Alle plaatsen op de 29ste Bathmense Kunstmarkt in september al weg!

BATHMEN – Het blijft een hele klus, de organisatie van de 29 ste editie van de Kunstmarkt in Bathmen. De drie leden van de Kunstmarkt Commissie zijn er al sinds eind vorig jaar druk mee bezig, ook al vindt de markt pas op 2 september aanstaande plaats.

De coördinator van de Kunstmarktcommissie, die onderdeel is van de Bathmense Beeldende Kunst Kring, de BBKK, is nu Wendela Aspeslagh, die Pauline Hoefnagels in die functie opvolgde. Pauline blijft wel lid van de commissie, naast Monique Nuwenhof.

Wendela Aspeslagh: “Het lijkt alsof we een luxepositie hebben, omdat we de laatste jaren veel meer aanmeldingen krijgen dan we kunnen plaatsen. We hebben nu bij voorbeeld al zo’n 150 aanmeldingen, terwijl we toch echt niet meer dan rond de 80 stands kunnen plaatsen. Het heeft alles te maken met de goede reputatie die we inmiddels als kunstmarkt hebben opgebouwd. Toch blijft de uitdaging om de juiste deelnemers in alle kunstdisciplines die we willen laten zien, te vinden en dat vergt het nodige zoekwerk.”

Het vinden van de juiste formule voor de Kunstmarkt ging niet vanzelf.

Pauline Hoefnagels: “Onze opzet nu is kennelijk een succesformule, maar we rusten niet op onze lauweren. Onze kritische opstelling voor wat betreft het niveau van de kunstwerken en het nastreven van een zo groot mogelijke diversiteit wordt gewaardeerd. Onze Kunstmarkt is net mooi van omvang en daardoor voor de bezoekers goed te behappen. We moeten wel, ook al doordat we beperkt zijn in ruimte op de Brink en in de Dorpskerk. We willen per se geen braderie worden en met ons stijlvolle randprogramma blijft de hele ambiance gezellig.”

In september is er weer een goede balans tussen de tien aanwezige kunstdisciplines. Met maar liefst 23 stands (waarvan 11 kunstenaars nieuw zijn) blijft Schilderen veruit de grootst aanwezige kunstvorm, gevolgd door Keramiek met 17 stands (met 4 nieuwe kunstenaars) en Beelden met 11 stands (met 5 nieuwe kunstenaars). Nieuwe gezichten zijn er ook bij de kleinere kunstvormen, zoals Sieraden met 7 stands, Fotografie met 6 stands, Glas met eveneens 6 stands, Textiel met ook 6 stands en Hout en Papier met elk 2 stands. Wendela Aspeslagh: “Soms zijn kunstenaars die al enkele jaren bij ons staan bijna boos als we hen zeggen dat ze plaats moeten inleveren voor nieuwe gezichten, maar we kunnen alleen maar zeggen dan: jammer dan, over een aantal jaren kunt u het weer proberen…”

Exposanten vertellen steeds dat ze zo graag op de Kunstmarkt in Bathmen staan, omdat ze er altijd goed verkopen. Van bezoekers hoort de Kunstmarktcommissie steeds dat de prijzen zo redelijk zijn, vooral omdat er geen kosten van een galerie tussen zitten. Ook dit jaar zal er weer een aantal opvallende kunstenaars in Bathmen staan. Leuk is bij voorbeeld de aanwezigheid van vader Herman Stel samen met dochter Jorien Stel, al laten ze wel beiden andersoortige kunstobjecten zien. Ook aanwezig zullen de twee broers Willems zijn, die ook beiden in andere takken van kunst zitten. Vele demonstraties van een aantal kunstenaars zullen de Kunstmarkt verlevendigen en de kunstenaars zullen graag uitleg geven over hun kunstvorm. Wendela Aspeslagh: “Onder auspiciën van de Muziekkring Bathmen zal in het nabij gelegen Cultuurhuus voor het eerst een drietal optredens van muziekensembles plaats vinden. In de muziekkoepel op de Brink zelf zullen opnieuw de Big Band Apeldoorn en een mannen- en vrouwenkoor optreden. De sponsoren hebben overigens ook nu weer aardig geholpen om het plaatje financieel rond te krijgen. We hebben er ook een aantal nieuwe vrijwilligers bij, want onze Kunstmarkt draait op vrijwilligers.”

De organisatie had geen enkele moeite om een aantal nieuwe vrijwilligers te vinden en ook dat laat wel zien hoe groot het draagvlak in de Bathmense gemeenschap voor de Kunstmarkt is.

Op de website www.kunstmarktbathmen.nl staan alle deelnemers heel duidelijk met hun eigen websites aangegeven, die soms zelfs You Tube-video’s bevatten, zodat bezoekers al heel goed van te voren kunnen nagaan wie ze allemaal zeker willen bezoeken.