Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Plaatsgenote Dannie ten Zweege schreef boek over kunstenaars in de Eerste Wereldoorlog

BATHMEN – Onlangs was in Amsterdam de presentatie van het boek “Neem mijn jeugd, die stierf vandaag, Kunstenaars in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog” van Dannie ten Zweege. Het is een hommage aan meer dan honderd schrijvers, dichters, beeldend kunstenaars en componisten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog of er levenslang de gevolgen van ondervonden.De levensgeschiedenissen van deze mannen en een enkele vrouw vlecht zij tussen het verhaal van de oorlog door. Kunstenaars als Otto Dix en Siegfried Sassoon worden behandeld, maar ook onbekendere grootheden passeren de revue. Wie kent bijvoorbeeld nog de Duitse kunstschilder Franz Nölken of de Belgische componist André Devaere?

De titel van de publicatie is ontleend aan een dichtregel van de Engelse dichter William Noel Hodgson die op 1 juli 1916, de eerste dag van de Slag aan de Somme, sneuvelde, net 23 jaar oud.

Het is een rijk geïllustreerd boek geworden, waarin naast afbeeldingen van schilderijen en beeldhouwwerken ook gedichten en prozafragmenten zijn opgenomen.

De agenda van Dannie ten Zweege is voor de eerstkomende weken goed gevuld. Op 19 oktober is zij als spreekster aanwezig bij de herdenking van de Slag aan de IJzer bij St. Joris in België. En 21 oktober opent zij in Pulchri Studio in Den Haag de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog verbeeld’ met kunstenaars als Piet Zwaanswijk., Tonie van Marle en Herman van Veen. Op 28 oktober vindt bij boekhandel Praamstra een interview plaats en op 11 november is Ten Zweege te vinden op de Antwerpse boekenbeurs, die deze dag geheel gewijd heeft aan de Wapenstilstand die precies honderd jaar geleden gesloten werd na vier jaar oorlog. Al deze bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk.