Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Politie IJsselland, Post Bathmen

Mestgassen

Wat ons de laatste tijd opvalt, is dat wij steeds vaker moeten uitrukken naar veebedrijven. Met name de mestgassen geven dan problemen. De grootste gevaren zijn: brand-, explosie- en verstikkingsgevaar.

Doordat de moderne veebedrijven steeds meer met milieueisen te maken krijgen, is de emissie daardoor beduidend minder geworden, maar daarentegen is het er zeker niet veiliger geworden.

Nu kan ik de hele krant wel vol gaan schrijven, met allemaal dingen die je wel en niet moet doen, maar dat lijkt mij geen optie. Maar dat voorzichtigheid geboden is, is in ieder geval wel aan te raden. Ik heb er een aantal zaken (hints en tips) uitgelicht, die mogelijk de veiligheid kunnen vergroten.

– Zorg dat brandgevaarlijke activiteiten in stallen zoveel mogelijk worden vermeden. Als het dan toch moet: extra veel ventileren, wellicht een extra ventilator plaatsen. Tevens verdient meerdere poederblussers klaar te zetten de voorkeur boven een waterslang. (Mestgasbranden zijn in principe niet te blussen met een waterstraal.)

– Wanneer u de mest in een stal aan het mixen bent, denk niet dat het altijd goed gaat, doe het niet bij windstil weer en zet alles open wat open kan. Plaats mogelijk extra ventilatoren voor meer frisse lucht.

– Ook kunnen er zeer giftige gassen ontstaan, wanneer spuiwater of voer in aanraking komt met mest, (dit gas kan reukloos zijn) wanneer je de boel niet vertrouwt, bel 112!! Ga niet naar binnen!

– De laatste jaren is de voersamenstelling veranderd, de mestkelders zijn groter en veel emissiearmer. Daardoor is tegenwoordig de kans vele malen groter, dat u met deze gassen te maken krijgt!

Op onze Facebook pagina zullen we komende maand wat meer over dit onderwerp vermelden en laten zien.

 

Even voorstellen

Politie IJsselland Post Bathmen Henk

Henk Blankena

Brandmeester, bevelvoerder, lid sinds 1992.

De 52-jarige geboren Splodenaar is woonachtig in Loo, waar Henk samen met zijn vrouw Thea een melkveebedrijf runt. Henk is gretig en een echte doener, de handen uit de mouwen is wat Henk kenmerkt. Hij heeft veel kennis op agrarisch gebied.

 

Politie IJsselland Post Bathmen Willy

Willy Elferink

Hoofdbrandwacht, chauffeur/pompbediende. De 49-jarige Willy is meer dan 25 jaar in dienst van ons korps. Door de week werkzaam als vrachtwagenchauffeur bij een kunststofkozijnenfabriek in Apeldoorn.

Tevens is Willy de beheerder van onze kantine. Wekelijks zorgt hij ervoor dat alles weer tip top in de kantine in orde en voorradig is.

 

Mocht u nog vragen hebben over brandveiligheid of andere zaken, stel ze gerust! Erik Brilman 06-23784700 | dorpsbrandwacht@gmail.com