Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

‘Politiek en cultuur in middeleeuws China’

Lezing door Kees Dinkla, medewerker van het Drents Museum

BATHMEN – Velen weten dat China oude wortels heeft. Minder bekend is dat het land eeuwenlang door ‘buitenlanders’ werd geregeerd. Gedurende wat we in Europa de middeleeuwen noemen, heersen er in China keizerlijke dynastieën van niet-Chinese oorsprong. Deze keizerfamilies waren afkomstig uit omliggende gebieden en hebben vaak een nomadische achtergrond. Voorbeelden zijn de Tang-, de Liao- en de Yuan-dynastie.

Deze buitenlandse overheersers worden aanvankelijk door de Chinezen als barbaren uit de periferie gezien, maar slagen er desondanks in de multi-etnische gebieden waarover ze regeren bijeen te houden en bloeiperiodes in te luiden. Deze keizers van buiten en hun regeringen nemen gewoonten van de Han over, maar weten tegelijkertijd hun eigen identiteit te behouden.

Met recente tentoonstellingen in Nederlandse musea over een aantal van deze niet-Chinese dynastieën, is het een goed moment om te bekijken hoe hun bewind zo efficiënt kon zijn.

In de lezing is niet alleen aandacht voor bestuur en tradities, maar ook voor de rol van religie en kunst bij het uitstralen van macht en eenheid.

Maandag , 18 september 2017

Cultuurhuus Braakhekke Bathmen

aanvang 20.00 uur.

Entree 7,00 euro p.p., BBKK-leden gratis.