Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Protestantse Gemeente Bathmen: Diepe Hel

BATHMEN – “Diepe Hel!”. Als je het zo ziet staan, heeft het iets van een uitbarsting. Zoals sommige mensen “Jezus!” zeggen wanneer ze op hun duim slaan. Het zou ook in plaats van ‘pomp’ gebruikt kunnen worden in de zin “loop naar de…”. Maar dat is het allemaal niet. ‘Diepe Hel staat voor de Holterbergloop die op zaterdag 29 oktober 2016 wordt gehouden. Nu zou je denken: “Aan een hardloopwedstrijd met zo’n naam, daar begint geen hond aan”. Mis! Zo’n 3.500 lopers legden in 2015 samen de verschillende afstanden af.Het blijft een eind lopen. Dat staat voorop. Maar de ‘diepe hel’ is minder erg dan wat sommigen bij het woord ‘hel’ denken. De Diepe Hel is een diep ravijn op de Holterberg die ‘hel’ wordt genoemd vanwege het witte zand.

Afijn. Mooi is om te zien (!) waartoe mensen in staat zijn om een doel te bereiken. Het vele en gedisciplineerde trainen. Maar ook de bereidwilligheid om af te zien, je kapot te zweten, pijn te lijden om de eindstreep te halen. Als je je zinnen op een doel hebt gezet, ben je bereid heel ver te gaan om dat te behalen.

In de Bijbel wordt geloven al vergeleken met een hardloopwedstrijd. Mensen die denken dat geloven je aan komt waaien en dat je er geen moeite voor hoeft te doen, die hebben het mis. Geloven vraagt training, discipline, inzet en tijd. Geloven werkt net zo verslavend als hardlopen: het vraagt inzet van je hersenen, je geestkracht en je lijf. Halfbakken geloven leidt tot niks, precies zoals je met halfbakken hardlopen de eindstreep ook niet haalt. Wil je geloven? Kom dan naar één van de vele spirituele trainingscentra – zoals die op het Battumse kerkplein: al eeuwenlang iedere zondag om 10.00 uur open. Alle mensen zijn wel:kom!