Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Protestantse Gemeente Bathmen: Iedereen

BATHMEN – Een tijdje geleden stond ik in een ouderwetse boekhandel. Overal lagen boeken. Niet echt super geordend allemaal. Ideaal om te snuffelen.

Terwijl ik zo in wat boeken zat te neuzen, werd ik ongevraagd getuige van een gesprek tussen een meneer en een mevrouw. Die mevrouw vertelde die man dat een bevriend stelletje zou gaan huwen. Hij wist dat niet. Het stelletje zou ook in de kerk trouwen, wist zij te vertellen. “Grutjes”, zei de meneer toen. Mevrouw had geen uitnodiging ontvangen. “Maar”, zei ze, “we gaan naar de kerk, daar mag iedereen komen.”

Eigenlijk is alleen vanwege dit laatste zinnetje dat het gesprek bij mij is blijven hangen. In de kerk mag iedereen komen. Het doet er niet toe waar je vandaan komt of waar je geboren bent. Of je nu bruin, wit, geel of zwart bent. Of je nu op mannen of vrouwen valt of op allebei. Of je VVD, SP, PVV, 50PLUS of nog iets anders stemt. Of je nu orthodox, evangelisch, liberaal, moslim, hindoe, atheïst of ietsist bent. Oud of jong bent en ongeacht je beperkingen. Iedereen is welkom. Iedereen is altijd uitgenodigd.

Door de eeuwen heen past de kerk zich telkens aan. Niet zozeer aan de mode en de trends maar eerder aan de behoefte, de nood. Misschien is de tijd aangebroken dat de kerk ook een huis is voor mensen die niet zozeer vertellen wat zij (niet) geloven of die anderen willen overtuigen – maar die samen met anderen willen zoeken naar manieren om met elkaar gelukkig te zijn.

Allee: elke zondag begint om 10.00 uur de viering in de Dorpskerk aan het Kerkplein. Iedereen is wel:kom!