Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Protestantse Gemeente Bathmen: Voltooid leven…

BATHMEN – Misschien komt er naast de bestaande euthanasiewet, nog een wet voor mensen die hun leven voltooid vinden. Onder strikte voorwaarden kan iemand dan het einde van het leven zelf bepalen. In de discussie rond het thema valt het woord ‘ouderen’ vaak. Dat lijkt logisch.We kunnen de dood door medische mogelijkheden uitstellen. Het leven kan gerekt worden en we worden daardoor steeds ouder. Maar dat is niet het probleem, oud worden willen we allemaal. Maar oud zijn, kwetsbaar en afhankelijk, dat is andere koek. Dan zou het toch prachtig zijn als je zelf mag bepalen wanneer je leven voltooid is. Toch schuilt er een gevaar.

In onze tijd is oud worden een uitdaging, maar oud zijn lijkt een last. Het laatste heeft te maken met het schrikbeeld van een eventuele opname in een tehuis. Het beeld is dat er na opname niemand meer is die naar je omkijkt. Dat je niet goed verzorgd wordt omdat er veel te weinig zorgpersoneel is. Ontegenzeggelijk is er veel bezuinigd in de zorgsector, dus ook in tehuizen. Maar daarmee doen we het personeel tekort. Ze werken er met hart en ziel, maar staan er te vaak alleen voor.

In een tehuis wordt voldaan aan basisbehoeften als zorg, onderdak, verzorging. Maar een mens heeft ook behoefte aan liefde, aandacht, erkenning, waardering. Dat is iets dat we als mensen, als samenleving aan elkaar zouden moeten willen geven. Zorg voor ouderen is niet alleen een opdracht voor de overheid of tehuizen, maar voor ons allemaal. In tehuizen is een grote behoefte aan vrijwilligers die juist dat beetje bieden wat het leven waardevol maakt. Een wandeling in de buitenlucht, een potje kaarten, een kopje koffie, een gesprek over wat je bezighoudt. Contact van mensen tot mens. Zo simpel is het.

Bij ‘t Dijkhuis en PW Janssenhuis (Solis) zijn vrijwilligers meer dan welkom. Vanuit de kerken in Bathmen en Okkenbroek gaan gemeenteleden dagelijks op pad om ouderen op te zoeken. Vaak is men zelf al oud. Maar grijs vormt in onze kerken al eeuwenlang het cement dat ons bij elkaar houdt. Daar zijn we heel erg trots op!

Aanstaande zondag om 10.00 uur is grijs ongetwijfeld in de meerderheid tijdens de kerkdienst, maar desalniettemin zijn alle kleuren van harte welkom!