Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Protestantse gemeente Bathmen: Wachten…

BATHMEN – Vaclav Havel, een Tsjechische dichter, schrijver en politicus, zei ooit: ‘Ik geloof dat we moeten leren te wachten, zoals we ook moeten leren te scheppen. We moeten geduldig de graankorrels zaaien, de aarde waarin zij gezaaid zijn, koppig water blijven geven en de planten verder hun eigen tijd gunnen. We kunnen een plant nou eenmaal niet voor de gek houden, net zomin als we de geschiedenis voor de gek kunnen houden. Maar we kunnen haar wél water geven, geduldig, elke dag, met begrip, met nederigheid, maar ook met liefde’.Leren wachten. Kom daar maar eens om in deze tijd van snelklaar.nl. Nee, dan vroeger. Toen lagen de karbonades voor het zondagse diner, zaterdags al in een pan op het petroleumstel te sudderen. Met een pan soep ernaast. Een heerlijke geur trok door het hele huis. Die geuren vulden je van verlangen en verwachting. Je had op zaterdag al plezier bij het idee dat je zondag zoveel lekkers voorgeschoteld zou krijgen.

Van dit wachten werd je bij voorbaat blij! In de kerk leven we in Advent. Vol verwachting tellen we af. Nog zoveel nachtjes en dan is het kerst, het feest van vrede op aarde. Het feest van de Komende. Daar word je bij voorbaat blij van! Maar zeggen de pessimisten: ‘Wat een onzin. Vrede op aarde? Dat lukt nooit!’ Maar vrede laat zich niet afdwingen. Ook wereldvrede niet.

Het is wachten, geduld hebben en er op vertrouwen dat het goed komt, ooit. En alvast in het klein beginnen, bij jezelf, in je gezin, in je familie, met je vrienden. Door met geduld en veel liefde vrede te brengen en aan vrede te werken. In de kerken gaat komende zondag een derde adventskaarsje branden. Bij drie kleine lichtjes zie je nog niet veel, maar het wordt wel steeds een beetje meer licht. Alle kleine lichtjes samen helpen ons om vol verwachting te leren leven!

Als je het kunt wachten, kom dan komende zondag naar de Dorpskerk. We verwachten je om 10.00 uur. Welkom!