Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Protestantse Gemeente Bathmen

Overtuiging

BATHMEN – In ons land zijn Kerk en Staat van elkaar gescheiden. Dat is een groot goed. De geschiedenis bewijst dat wanneer die scheiding vervaagt er in naam van God de meest vreselijke dingen kunnen gebeuren: God wordt dan misbruikt om gruwelijke misdaden te rechtvaardigen. Het is daarom goed om die scheiding tussen Kerk en Staat strikt in acht te nemen en te bewaken zodat de een zich niet door de ander voor een karretje kan laten spannen.

Juist in de afgelopen week van herdenken hebben we stilgestaan bij mensen die weigerden zich te laten gebruiken door kwade machten: die mensen kwamen in verzet. Onder die verzetsmensen bevonden zich ook christenen. Zoals de geestelijken Titus Brandsma, Josef Cohen, Kaj Munk, Marten Geertsema, Dietrich Bonhoeffer, Egbert Fokkema – om er slechts een paar te noemen. Het waren mensen die op grond van hun innerlijke overtuiging in opstand kwamen en waarvoor ze bereid waren hun leven op het spel te zetten.

Je innerlijke overtuiging speelt een doorslaggevende rol of je al dan niet protesteert tegen onrecht en misstanden.

Een kerkdienst is één van de manieren om je overtuiging te onderhouden. Wat is voor jou heilig? Waar ben je bereid om moeite voor te doen. En, als het zover komt, waar haal je dan de kracht vandaan om moedig te zijn, om iets te doen wat misschien wel een offer van je vraagt? Kerkdiensten hebben als het hierom gaat zo langzamerhand wel hun nut en waarde bewezen. In de Dorpskerk aan het Kerkplein vinden ze al heel wat eeuwen plaats, tegenwoordig op zondag om 10 uur. Alle mensen (groot, blauw, bruin, roze, wit, klein of groen) zijn wel:kom!