Ricciotti Ensemble: “Wij komen 23 juli met gratis mooie muziek naar Bathmen”

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – Op zondagmiddag 23 juli verrast het befaamde Ricciotti Ensemble de dan in Bathmen op pleinen en straten aanwezige mensen met prachtige en heel gevarieerde muziek. Het ensemble bestaat uit 41 jonge, getalenteerde musici uit heel Nederland die velerlei soorten muziek kunnen brengen. En ze komen zonder dat de toehoorders een cent voor hun optreden hoeven te betalen. Hun optreden is namelijk een cadeau van de Stichting Bathmense Kunst Biënnale, deel van de bekende BBKK organisatie, omdat de BBKK dit jaar 30 jaar bestaat.Het Ricciotti Ensemble komt naar de mensen toe in plaats van dat de mensen naar een zaal hoeven te komen. Zo wil het mooie muziek zonder drempels naar een jong en oud publiek brengen. Ze doen dit al tientallen jaren lang in Nederland, maar ook op tournees door vele landen. De jongelui dragen geen uniform, gebruiken geen geluidsversterkers en treden op de gekste plekken op. Voor hen weinig concertzalen, maar meestal zijn straten, pleinen, maar ook bij voorbeeld boten die door de Giethoornse grachten varen hun podia. Maar ook gevangenissen, asielzoekerscentra, openluchttheaters en winkelcentra gebruikt het ensemble vaak als toneel. Ze houden dus van een geintje en in Bathmen zal men ze ook op drie huifkarren, getrokken door drie oude tractoren, door de straten kunnen zien trekken, hier en daar stoppend voor een lekker stuk swingende muziek. Het ensemble gaat op het plein voor ’t Dijkhuis om 14.00 uur beginnen met hun optreden, dan het dorp doorrijden op huifkarren met hier en daar een stop; daarna worden vanaf 15.30 uur tot 17.15 uur twee optredens op de Brink verzorgd.

Aansluitend op hun tournee door Nederland vertrekt het ensemble voor een wekenlange tournee door Schotland en daardoor heeft het heel gevarieerde programma muzikaal een wat Schots tintje. Er zitten wat symfonische werken van Mendelssohn, Debussy en Verdi bij, maar ook rock/folk muziek, filmmuziek uit Harry Potter en een doedelzakkensalsa bij. Echt voor elk wat wils. Gezien het Schotse karakter zullen ook enkele leden van het Highland Regiment Pipes and Drums onder leiding van Battummer Peter ten Dijke deels meespelen.

Het totale programma ziet er als volgt uit:

– 14.00 uur Optreden Ricciotti Ensemble op het voorplein van verzorgingshuis ’t Dijkhuis aan de Gorsselseweg 2.

– 15.00 uur Toer door Bathmen in drie huifkarren, getrokken door drie oude tractoren. Op diverse plekken stopt de karavaan om lekkere muziek te maken.

– 15.30 uur Eerste optreden op de Brink.

– 16.15 uur Pauze.

– 16.30 uur Tweede optreden op de Brink.

– 17.15 uur Einde van het Ricciotti Ensemble optreden.

Op de Brink is een beperkt aantal stoelen beschikbaar tegen betaling van 1 euro, dus als u verzekerd wilt zijn van een stoel, breng hem dan zelf mee. De organisatie rekent namelijk op veel belangstelling bij dit grootse muziekfestijn. Neem ook vooral familie, buren en vrienden mee om te genieten van dit onorthodoxe concert. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar Cultuurhuus Braakhekke. Het Ricciotti Ensemble maakt van diverse social media gebruikt, dus daar kunt u ook van alles op vinden: www.ricciotti.nl Facebook: @RicciottiEnsemble Twitter @ricciottitweets www.youtube.com/ricciottimail, www.bbkk.nl