Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Roparun stelt 8 koppelbedden in Salland beschikbaar

Multisleep overhandigt het koppelbed aan ’t Dijkhuis.

BATHMEN – De stichting Roparun organiseert jaarlijks een estafetteloop van meer dan vijfhonderd kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. In teamverband halen zij geld op voor het goede doel. Ditmaal heeft Roparun Salland zorgorganisaties ondersteund door speciale bedden waar mensen in de laatste levensfase toch nog dichtbij hun dierbaren kunnen zijn. Maar liefst acht zorgorganisaties in Deventer en omgeving hebben aangegeven, heel graag de koppelbedden te willen inzetten.De Bijrijder

Het koppelbed, de Bijrijder, is er sinds januari 2018. Het idee ontstond vanuit een persoonlijke ervaring van nabijheid missen tijdens het waken. Naast diegene liggen en elkaar in de ogen kunnen kijken en vasthouden. Dat kan niet in een opklapbed naast een hoog-laagbed.

 

Eenvoud is het antwoord

Gert-Jan van Dijk van Multisleep stapte in op deze vraag. “Mijn motivatie om in dit project te stappen is kort samen te vatten. Het is uniek, naasten kunnen nu samen met hun dierbare in bed liggen om zo intimiteit te ervaren en afscheid te nemen. Dat maakt het waardevol.” Er werden eisen opgesteld waaraan het bed moest voldoen. Zo moest het bed gemakkelijk los te koppelen zijn en vlug te verplaatsen, bruikbaar zijn aan twee kanten, mee kunnen met een hoog-laagbed, etc. Veel ideeën passeerden en uiteindelijk leidde de eenvoud en van de oplossing tot een sterk uniek product.

 

Met enthousiasme ontvangen

Het idee om koppelbedden in te zetten in de palliatieve zorg is met veel enthousiasme door de zorgorganisaties in Salland ontvangen. Hospices de Crikel, de Winde, ‘t Dijkhuis, het Deventer ziekenhuis, zorgorganisaties Carinova, Humanitas, Sensire en Trimenzo.

 

‘t Dijkhuis probeert meteen uit

“Het is net een tweepersoonsbed”. Dat was de conclusie in het ‘t Dijkhuis in Bathmen waar meteen het bed werd uitgeprobeerd met een hoog-laagbed van de organisatie. Ook het personeel is erg enthousiast. “De mensen om wie het gaat en hun naasten kunnen we nu daadwerkelijk een stukje geborgenheid en intimiteit bieden. Enorm fijn dat Roparun dit mogelijk heeft gemaakt.”