Schipbeeksurvivalrun
groot succes
Van 16 naar 1200 deelnemers
BATHMEN – Ruim 200 vrijwilligers, die belangeloos hun vrije zondag en de bouwdagen er voor opofferden, hebben er afgelopen zondag voor gezorgd dat maar liefst 1200 deelnemers en een paar duizend toeschouwers een hele mooie dag hebben gehad bij de 23e editie van de Schipbeeksurvivalrun op, rond en in de Schipbeek te Bathmen. Toeschouwers genoten van het sportieve spektakel en de inzet en verrichtingen van de deelnemers; de deelnemers genoten op hun beurt weer van de vele toeschouwers die hen aanmoedigden bij het bedwingen van het zware maar goed opgebouwde parcours met haar gevarieerde hindernissen en hun strijd tegen de rode armband.
De organisatie, bestaande uit Liesbeth Franz, Gerrit Jan Vels, Peter Egbers en Zeeger van de Koppel, mogen samen met de vrijwilligers trots terug kijken op een zeer geslaagde run.
Ooit klein begonnen met 16 politieagenten in 1991 (één jaar afgelast door MKZ) naar nu in 2015 met een recordaantal deelnemers van 1200 deelnemers, groeit de Schipbeeksurvivalrun bijna uit haar jasje. Door de jaren heen zijn vele materialen in de vorm van kilometers touw, balken, harpen, spanbanden, piketpalen, netten, ratels etc., aangeschaft die samen twee grote zeecontainers tot de nok toe vullen. Gerrit Jan Vels, belast met het logistieke gedeelte en bouw, vertelde dat er nu nog slechts enkele stukken touw en een stuk hout in de container lag en dat verder alles in de 52 hindernissen van het parcours zat. Van een bevriende survivalorganisatie uit Vollenhove heeft men zelfs nog 45 balken en touwen moeten “invliegen” met een vrachtwagen van een Bathmense sponsor. Dit was allemaal nodig om een parcours te maken dat door de parcourscommissie van de survivalbond als veilig goedgekeurd werd en waarbij deelnemers ook niet hoefden te wachten bij hindernissen. Omdat de Schipbeeksurvivalrun ook verantwoordelijk is voor de wedstrijd uit de RUC (runners up circuit) waar de betere survivalatleten uit heel Nederland aan meedoen moest er voor hen ook een extra zware RUC waardige lus tussen de Schoolderbrug en de A-1 gemaakt worden met alle hindernissen in viervoud i.v.m. voorkomen oponthoud bij hindernissen. Naast deze RUC-run heeft de Schipbeeksurvivalrun ook nog een recreatieve run van acht kilometer en een run van vijf kilometer voor jeugd vanaf acht jaar en minder getrainde volwassenen. Iedere deelnemer kan het dus zo zwaar krijgen als hij wil, mits hij/zij maar op tijd inschrijft want de Schipbeeksurvivalrun is erg populair in Nederland. Toen de inschrijving met de kerstdagen opengesteld werd, stroomden in de eerste nacht de inschrijvingen al binnen. Binnen de kortste keren was de run al vol en moesten mensen in de wacht geplaatst worden.
Bathmen staat dus met de Schipbeeksurvivalrun echt op de survivalkaart in Nederland.
De Schipbeeksurvivalrun doet haar naam eer aan want de Schipbeek is de rode draad in het parcours. Gestart wordt er bij de scouting James Lovell. Van daar liep men via de Schipbeek en de Oude Schipbeek naar de Oerbosdijk. Onderweg hier naar toe komt men nieuwe en oude bekende hindernissen tegen zoals de luidruchtige Tarzanzwaai en duikerklim. Bij de Oerbosdijk moeten de deelnemers door diepe moddersloten lopen die steeds onderbroken werden door zware hindernissen die in de armen van de deelnemers gingen zitten. Bij de Schoolderbrug maakt de RUC nog een extra lus zware combihindernissen en slaan de recreanten rechtsaf via de Schipbeek naar Bathmen waar ze bij de Schipbeekweg de kraanhindernis al zien staan die altijd wel goed is voor een nat pak bij sommige deelnemers.
Via het vredige landgoed De Beekhof dat tijdens de run meer een “killing fields” is voor de deelnemers, liepen de deelnemers naar de hindernis bij het Dijkhuis waar de oudste generatie van Bathmen vol bewondering achter de ramen zat te genieten. Vervolgens nog een boomstam doorhakken en men liep de Brink op waar de grote eindhindernis gebouwd was en waar “slechts” een apenhang, 8 swingovers, autobanden en netonderdoor bedwongen moest worden alvorens de finishbel geluid mocht worden.
Iedereen die de Schipbeeksurvivalrun uitloopt is een sportman, maar kom je met de rode armband over de finish, wat betekent dat je alle hindernissen ook goed gedaan hebt, dan ben je een “bikkel van Bathmen”.
Ondanks de vele “bikkels” kan ook tijdens de Schipbeeksurvivalrun maar één de beste zijn en dat waren:
Snelste 10.5km RUC: 1. Dinant Huurneman, 1:23:05; 2. Jan Nauta 1:24:44; 3. Hans Waalder 1:31:51.
Snelste 8km Solo: 1. Joey Bakker 1:03:07; 2. Gerjan Dijkstra 1:18:45; 3. Jeroen Beld 1:21:11.
Snelste 8km Koppel: 1. Bart Dinkelman & John Wiggeman 1:18:58; 2. Niek Renting & André Beernink 1:19:53; 3.Rudi Reusink & Willem Jansen 1:26:35.
Snelste 5km Solo: 1. Niels Kappert 0:43:10; 2. Joost Coldenhoff 0:45:51; 3. Eva van Ee 0:48:49.
Snelste “Battummer” was bij de mannen Wilco Olden 1:42.03 en de grootste doorbijter bij de vrouwen Sanne van Toor 3:54.34.