Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Schipbeeksurvivalrun

weer groot succes

BATHMEN – Ruim 1400 deelnemers uit Nederland maar ook zelfs al uit Zweden, Zwitserland, België en Duitsland hebben afgelopen zondag de weg gevonden naar het dorp Bathmen dat weer eens groots uitpakte met de organisatie van de 27e Schipbeeksurvivalrun. Bijna iedere inwoner in Bathmen heeft inmiddels wel iets met deze survivalrun te maken. Is het niet als vrijwilliger, sponsor, landeigenaar of deelnemer, dan wel als supporter of toeschouwer. Mede door deze sociale daadkracht van het dorp krijgt de vierhoofdige organisatie, bestaande uit Zeeger van der Koppel, Marcel Katenberg, Liesbeth Frantz en Gerrit-Jan Vels het weer voor elkaar om alles goed te organiseren.Ruim 250 vrijwilligers stonden zondag klaar om alles in goede banen te leiden en de deelnemers veilig door alle hindernissen te loodsen. Veiligheid staat hoog in het vaandel van de organisatie en daarom wordt het parcours met 55 hindernissen de zaterdag voor de run ook gekeurd door de parcourscommissie van de Survivalbond. Al meerdere jaren krijgt Bathmen van deze parcourscommissie een pluim dat ze een goed afgewogen en gevarieerd parcours voor de deelnemers maken waarbij alle hindernissen in viervoud genomen kunnen worden, zo ook deze editie. Dit zorgt er ook voor dat er weinig ongewenst oponthoud is voor de deelnemers. Maar ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen werden toch drie deelnemers ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Wat de organisatie niet in de hand heeft, is het weer maar voor veel deelnemers staat Bathmen bekend als de survivalrun van het mooie weer. Zo ook afgelopen zondag waar het weer met een zonnetje en lekkere temperaturen voor deelnemer en toeschouwer weer goed uitpakte.

Het parcours was gevarieerd en iedereen kon zijn niveau testen. Voor de superatleten van de lange survivalrun LSR was er een parcours van 18 km met 61 hindernissen waar onder vele combinatiehindernissen. Voor deze atleten is niets te zwaar en daarom krijgen zij ook zeer zware hindernissen voorgeschoteld of moeten ze hindernissen op een moeilijkere manier nemen. Zij lopen dan ook echt voor de wedstrijd. Daarnaast zijn er nog parkoersen voor de middellange survivalrun MSR en de 9,5 voor getrainde recreanten.

Voor de minder getrainden was er de 6,5 km recreanten run. Dit parcours is uitermate geschikt om voor het eerst kennis te maken met een

survivalrun. Ook kunnen hier de kinderen aan mee doen. Kinderen mogen namelijk niet door diep water en mogen ook niet boven een bepaalde hoogte klimmen. Maar of je nu een superatleet of beginneling bent, iedereen krijgt een rode armband om en alleen als je met armband over de finish komt heb je alle hindernissen gehaald. De teleurstelling druipt dan ook van de gezichten af als een post bij de hindernis met een schaar de rode armband van de atleet doorknipt. Een deelnemer mag de hindernis zo vaak proberen als hij wil, maar haalt hij hem niet dan wordt de rode armband ingenomen en krijgt hij een straftijd van twee uur. Wel mag hij zijn parcours vervolgen.

Op de Brink waar de start en finish plaats vonden was het een drukte van belang. Hier stond ook de zware 40 meter lange eindhindernis waar de deelnemers nog even alles op alles moesten zetten alvorens te kunnen finishen. Na de finish konden ze gebruik maken van de heerlijke warme hottubs. Hier werd veel gebruik van gemaakt. Onder het genot van een verdiend pilsje of ander sapje, kwamen de verhalen los en werd de modder van de lichamen losgeweekt. Dit alles droeg bij tot een gezellige sportieve sfeer.

Een mooi gebaar was dat de organisatie samen met restaurant Boode alle vrijwilligers een warm buffet aanbood als dank voor hun vrijwillige inzet op deze dag. De organisatie weet als geen ander dat vrijwilligers in deze tijd gekoesterd moeten worden en tevens worden bij deze maaltijd ook de verhalen van vrijwilligers en verbeterpunten met elkaar gedeeld zodat de organisatie hier haar voordeel mee kan doen.

 

De uitslagen:

LSR 18 km.

Winnaar mannen Kerst Wind uit Oosterzee in 2.09 uur.

Winnaar vrouwen Florence van Helten uit Trichet in 2.57 uur.

MSR 12 km.

Mannen Thom van Capellen uit Zwolle in 1.24 uur.

Vrouwen Lenneke van der Heiden uit Leeuwarden in 2.10 uur.

Koppel 9,5 km.

Ruben en Floris Dinkelman.

Zoals gebruikelijk speelt het Bathmense kampioenschap zich af op de 9,5 km waarbij gezegd moet worden dat enkele lokale coryfeeën niet mee deden omdat ze hielpen met de organisatie. Snelste Battummers waren Jeroen en dochter Chantal van der Loos.

Voor de andere uitslagen wordt u verwezen naar de site van de Survivalbond of www.schipbeeksurvivalrun.nl Ook kunt u hier foto’s van de run bekijken, maar ongetwijfeld zullen de nodige filmpjes op YouTube gezet worden.