Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Schipbeeksurvivalrun:

zwaar maar geslaagd

De 24e editie van de Schipbeeksurvivalrun zit er op en uit reacties van deelnemers, vrijwilligers , toeschouwers maar ook de organisatie kan geleid worden dat het weer een geslaagd sportevenement was waar Bathmen en de gemeente Deventer trots op mogen zijn. Elk jaar is het weer een heidens karwei om de 1200 deelnemers een veilig maar ook weer attractief parcours met 55 hindernissen aan te bieden waarbij voor meerdere leeftijden en sportieve ambitie wat wils is. Voor de “crème de la crème” van survivalminnend Nederland en België was er een 10 km lang parcours met daar in zeer zware touwhindernissen waar bij zij met elkaar de strijd aan gingen voor het RUC-kampioenschap van de Survivalbond Nederland en voor anderen was er een acht km langs parcours o.a. geldend voor het Bathmens kampioenschap.Voor kinderen vanaf 12 jaar en minder getrainden waarbij iets minder strak gejureerd wordt door de posten is er dan nog het 5 km parcours. Niets moet hier maar alles mogen ze proberen. Desondanks legt elke deelnemer toch de lat zo hoog mogelijk en dat wil zeggen dat men met rode armband over de finish wil komen. Haal je namelijk een hindernis niet dan mag je hem zo vaak over doen als je wilt maar lukt het uiteindelijk niet dan moet je de rode armband in leveren en dat is iets wat de survivalatleet liever wil voorkomen.

Gerrit-Jan Vels, een van de organisatoren vertelde na afloop : “Elk jaar staan we met vijf organisatoren voor een klus die we gelukkig dank zij de enthousiaste inzet van ruim 230 vrijwilligers kunnen klaren. Ook moeten we het parcours altijd goed inschatten wat haalbaarheid en veiligheid betreft. Onze run wordt dan ook altijd geïnspecteerd door de parcourscommissie van de survivalbond waarbij zeer kritisch gekeken wordt naar de hindernissen en dan met name of ze veilig gebouwd zijn. Ook letten we op de weersvoorspellingen en omdat er vrij koud weer voorspeld werd met door de harde wind een gevoelstemperatuur van 3 a 5 graden hebben we de waterhindernissen geminimaliseerd om onderkoeling van deelnemers te voorkomen. Toch denk ik dat we een gevarieerd parcours hebben gebouwd met enkele pittige uitdagingen er in. Maar ook ben ik blij dat het er weer op zit en er geen noemenswaardige problemen waren en met de vrijwilligers en organisatie drinken we er straks een lekker verdiend pilsje op en gaan daarna nog even de boel opruimen”.

Uitdagingen zaten vooral in de lange Schipbeekoversteken met touwen, de kraanhindernis en de lange eindhindernis op de Brink. Doordat de kraanhindernis erg zwaar was en hier wachttijden dreigden en daardoor deelnemers onderkoeld dreigden te raken heeft de wedstrijdleiding ingegrepen en bepaald dat deze op een iets gemakkelijk wijze genomen mocht worden. Veiligheid van de deelnemers staat altijd voor op.  Op zich was de eindhindernis goed te doen maar na 54 andere hindernissen en (hard)lopen door moddersloten en weilanden kregen de deelnemers hier nog een hindernis voorgeschoteld waar alles in zat wat je ook in een normale survivalrun mag verwachten.  Om te beginnen met een balken swingover en daarna een apehang en onder een net door klimmen, daarna korte touwtjes, triangels en enteren door een gordijn van dunne touwen naar het net waar het enige rustpunt was om daarna via autobanden onder een horizontaal net door te klimmen naar de laatste eindswingover om eindelijk de finishbel te mogen luiden. Bijna 50 meter non-stop klimmen waarbij men de grond maar op enkele plekken mocht aanraken. Mede door de aanmoedigingen van het publiek voor Boode kregen de meeste deelnemers dit  meestal wel voor elkaar maar helaas waren er ook deelnemers die in het zicht van de finish hier hun Waterloo vonden en aangeslagen hun rode bandje alsnog moesten inleveren. Het sportieve leven kan soms hard zijn.

Volgend jaar viert de Schipbeeksurvivalrun haar 25e editie. De organisatie zal er alles aan doen om in dit jubileumjaar er weer een bijzonder spektakel van te maken dat Bathmen weer klinkend op de kaart zet.

Uitslagen:

RUC mannen 10,5 km.                                       Tijd.

1.    Jan Nauta uit Marknesse                           1.21.07 uur

2.    Joey Bakker uit Arnhem                             1.23.07 uur

3.    Max Visser uit Bovenkarspel                     1.24.12 uur

 

RUC vrouwen 10,5 km.                                       Tijd.

1.    Lenneke van der Heide uit Heerenveen    1.56.21 uur

2.    Alinda ten Hoor uit Fochteloo                     2.10.59 uur

3.     Astrid Sibon uit Groningen                          2.12.08 uur

 

Mannen 8 km.                                                    Tijd

1.    Wouter Keuning  uit Gytsjerk                   1.07.29 uur

Vrouwen 8 km.                                                   Tijd

1.    Nienke Veneman  uit Losser                     1.35.50 uur

Koppel mannen.                                                 Tijd

1. Dinant Huurneman/Renzo Wassink            1.06.50 uur

 

Mannen 5 km.                                                     Tijd

1. Niek Onnink uit Hardenberg                         34.08 min.

Vrouwen 5 km.                                                    Tijd

1. Ymke Salomons uit Bergentheim                 40.17 min.

Snelste Battummer werd Jeroen van der Loos in de tijd 1.17.43 uur over het 8 km parcours.

Voor meer uitslagen en foto’s kunt u kijken op de site www.schipbeeksurvival.nl