Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Schoolbezoeken aan carillon, Dorpskerk en orgel

Groep 6 van De Rythmeen na afloop met Jan Achterkamp.

BATHMEN – Groep 6 van De Rythmeen was vorige week maandag de laatste in de rij van de groepen die dit jaar een bezoek brachten aan het carillon, de kerk en het orgel.

De initiatiefnemer, Stichting Bathmense Beiaard, heeft dit jaar voor het vijfde jaar de leerlingen van groep 6 van de Dorpsschool, de Rythmeen en de Looschool uitgenodigd. Dit om de wens van beiaardier Jan Willem Achterkamp in vervulling te laten gaan, dat er een hele generatie ontstaat die weet waar de klepel hangt. Met andere woorden: dat er in Bathmen niemand meer van school komt, die nog nooit in de toren en de Dorpskerk geweest is.

De kinderen worden bij binnenkomst verdeeld in vier groepen. De eerste groep gaat over de wenteltrap naar de eerste verdieping in de toren. Daar vertelt Jan Achterkamp over het ontstaan van een carillon en kunnen de leerlingen het gerestaureerde en lopende torenuurwerk uit 1908 bewonderen. Vervolgens gaan ze naar de tweede verdieping waar ze kunnen zien hoe het carillon vanachter een klavier wordt bespeeld. Intussen kunnen ze onder begeleiding op de derde verdieping de aansturing van de klokken zien.

De tweede groep krijgt in eerste instantie op het koor van organist Arie Verkaik of Ben van Duren uitleg over de werking van het kistorgel en gaat vervolgens mee naar het grote Holtgräve-orgel achter in de kerk. Ze zijn dan diep onder de indruk van het grote aantal orgelpijpen die ze kunnen zien omdat de deuren voor deze gelegenheid open staan.

Een derde groep krijgt van oud-Dorpsschoolonderwijzeres Elly Meuleman eerst buiten uitleg over de geschiedenis van de Dorpskerk en daarna krijgen ze binnen wetenswaardig heden te horen over o.a. de doopkleden en de eeuwenoude muurschilderingen.

De vierde groep gaat onder leiding van hun eigen onderwijzer(es) afhankelijk van het weer, een tekening maken van de buitenkant van de kerk of een zelfgekozen onderwerp in de kerk.

Daarna wisselen de groepen.

U kunt met een eigen samengestelde groep ook eenzelfde bezoek brengen. Inlichtingen: Infopunt Bathmen.