Schuurbrand Bronsvoorderdijk Bathmen

Brandweer IJsselland, Post Bathmen

BATHMEN – Op maandagavond 12 juni om 22.58 uur werd er een melding doorgegeven van de alarmcentrale, dat er een schuurbrand was ontstaan aan de Bronsvoorderdijk te Bathmen.Doordat wij op dat moment net in de kazerne een oefening hadden afgerond, waren we snel paraat en gingen vliegensvlug richting Zuidloo. Onder het aanrijden was er al van afstand een rode gloed te zien en wisten we dus dat het serieus was. Inmiddels was ook brandweer Laren opgeroepen.

 

Gelukkig was het adresnummer duidelijk weergegeven, zodat wij ook in het donker in één oogopslag konden zien, welke route er gevolgd moest worden.

De eerste wagen spoedde zich snel naar het object, om door middel van de hogedrukstralen de eerste klap uit te delen. Helaas was het vuurfront dusdanig, dat redding van de schuur niet meer mogelijk was en de inzet beperkt bleef tot uitbereiding voorkomen.

In de tweede uitruk werd snel een plan gemaakt, waar het beste het bluswater onttrokken kon worden. Besloten werd dat het bluswater uit de grote plas op hoek Beekwal/Bronsvoorderdijk onttrokken moest worden. De pomp werd aan de kant van het water geïnstalleerd en 1100 meter slang werd pijlsnel uitgereden. In een mum van tijd was de waterwinning gereed voor de tankautospuit van Bathmen en Laren.

Vanwege het feit dat in de schuur veel openhaardhout was opgeslagen was het nog een flinke klus, om al het gloed goed te blussen.

Doormiddel van een kraan van loonbedrijf Tuller werden de resten uit elkaar gehaald. Rond de klok van vier uur waren we weer uitruk gereed in de kazerne van Bathmen terug.

Gelukkig waren er geen mensen of dieren aanwezig in de schuur en is het alleen bij materiële schade gebleven.

Echter is er wel een hele mooie klassieke auto verloren gegaan, wat natuurlijk voor de betrokken familie erg spijtig is. De oorzaak van het ontstaan is op dit moment bij ons nog niet bekend.

Mocht u nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, brandveiligheid of andere zaken, stel ze gerust! Erik Brilman 06-23784700 / dorpsbrandwachtbathmen@gmail.com/ facebookpagina: brandweer Bathmen.