Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Scrap metal bij de

Wereldwinkel Bathmen

BATHMEN – Deze handgemaakte vogels van gerecyclede materialen komen uit Zimbabwe. Ze zijn gemaakt van ‘scrap metal’ -olievaten, auto’s, wasmachines en koelkasten- gevonden op de vuilnisbelten in Harare. Het metaal wordt verhit om roest en verf te verwijderen, daarna geknipt en gevormd tot de sculpturen ontworpen door Shadrick Huni.Dit is een Nederlander met roots in Zimbabwe. Hij is begonnen met het maken en verkopen van deze traditionele kunst uit Zimbabwe om zijn studie in Nederland te bekostigen. Door zijn ontwerpen te laten maken door z’n oude schoolvrienden in Harare werd het fundament voor zijn bedrijf gelegd. Inmiddels wordt zijn werk in zes landen verkocht.

Door de verkoop van deze handgemaakte kunstwerken hebben de makers een inkomen en hier profiteert de hele gemeenschap van: de opbrengsten gaan naar scholing, ondersteuning van kinderen en voedselprojecten.

De meeste ontwikkelingslanden hebben geen recyclesysteem maar vaak is er een sterke informele recycle sector. De arme bevolking vindt de materialen die zijn te hergebruiken op de locale vuilnisbelten, verkoopt ze en heeft zo een bron van inkomsten. Op deze manier krijgen de materialen van Afrikaanse vuilnisbelten een tweede leven als mooi kunstvoorwerp in de meest uiteenlopende vormen.

Deze vogels zijn een eyecatcher in uw tuin! Ze zijn ook te gebruiken als drink- of voederschaal voor de vogels. De Wereldwinkel heeft een breed assortiment aan beelden gemaakt van ‘scrap metal’ in zowel kleur als grijsbruin. Leuk als fairtrade en duurzaam cadeau!