Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Sluit het jaar sportief af met de Brink tot Brinkloop

Sluit het jaar sportief af

DEVENTER/BATHMEN – Wie 2015 sportief wil afsluiten, kan zondag 27 december meedoen aan de Brink tot Brinkloop. Ruim 1100 hardlopers hebben zich al ingeschreven voor deze loop over 10 kilometer, van Deventer naar Bathmen.

Anita Spieker (52) uit Deventer en Jos Verdaasdonk (31) uit Raalte zijn dit jaar zeker weer van de partij. Vorig jaar werden ze respectievelijk 3e en 5e in hun categorie. “De route is eigenlijk heel saai, gewoon van a naar b”, vertelt Spieker. “Maar als de wind goed staat, weet ik dat ik die heel hard kan lopen, en dat maakt het leuk. Net als het vele publiek dat langs de kant staat. Zij zorgen ervoor dat je blijft doorlopen als je op het laatst echt stuk zit.” “Ik vind het een fantastische loop”, vult Verdaasdonk aan. “Juist omdat er geen bochten of heuvels zijn, kun je gewoon snelheid maken. Het is daardoor bovendien een goede richtlijn voor je positie op de tien kilometer.”

 

Paplepel

Spieker kreeg het hardlopen met de paplepel ingegoten van haar moeder die tot haar 75e nog heeft gelopen. Haar man en dochter zijn ook fanatieke hardlopers. “Mijn dochter is zo’n anderhalf jaar geleden begonnen en doet voor het eerst mee aan de Brink tot Brinkloop, heel spannend vindt ze.” Ruim tien jaar geleden werd Verdaasdonk prompt besmet met het hardloopvirus toen hij vanwege een weddenschap met vrienden meedeed aan een ‘kermisloopje’. Na een wat rustiger periode heeft hij sinds twee jaar het hardlopen weer echt fanatiek opgepakt.

Beide hardlopers behalen mooie resultaten, zowel tijdens marathons als andere wedstrijdlopen. Zo werden ze vorig jaar allebei eerste in het Sallandse Crosscircuit dat uit negen lopen bestaat. Dit jaar staat Verdaasdonk eerste en Spieker tweede met nog veel wedstrijden te gaan. De Brink tot Brinkloop komt daar ‘gewoon’ tussendoor. Dat deze loop vlak na kerst valt, maakt ze niets uit. “Ik vier het gewoon”, vertelt Spieker, “maar natuurlijk wel met de wedstrijd in het achterhoofd.” Verdaasdonk moet vooral veel werken in de kerstperiode. “En op de dagen zelf, train ik gewoon door”, aldus de gedreven sporter.

 

Kansen

Hoe ze hun kansen op 27 december schatten nu de winnaars van vorig jaar zich (nog) niet hebben ingeschreven? “Het is een beetje afhankelijk van hoe ik er voorsta in de Sallandse crossloop waar ik de dag ervoor een wedstrijd loop”, zegt Spieker. “Als ik dan voluit moet gaan, heb ik natuurlijk minder kracht over voor de Brink tot Brinkloop. Dat ga ik dan tactisch bekijken.” Ook Verdaasdonk durft geen schot voor de boeg te nemen. “Dit najaar heb ik een marathon gelopen en daarna ben ik meteen begonnen met de crossloop. Tot nu toe heb ik weinig rust gehad. Ik geloof niet dat ik ga winnen, maar ik ga zeker mijn best doen om een snelle tijd neer te zetten.”

 

Kom ook!

Doe ook mee, of kom de deelnemers aanmoedigen op zondag 27 december! De negende editie van de Brink tot Brinkloop, waar deze krant de hoofdsponsor van is, start om 11:00 uur op de Brink in Deventer. Na 10 kilometer finishen de hardlopers op de Brink in Bathmen. Inschrijven kan nog op de dag zelf tussen 09.15 en 10.45 uur in de Foyer van Schouwburg Deventer (tegenover NS-Station). De kosten bedragen €8,-.

 

Kidsrun

Voor kinderen van basisscholen vindt op de Brink in Bathmen een Kidsrun plaats. Inschrijven kan tussen 10.00 – 10.45 uur bij Eethuis De Brink in Bathmen en de kosten bedragen € 2,-.

Een groot deel van het inschrijfgeld gaat naar het goede doel: de Stichting Kinderen van Uganda. Kijk voor meer informatie, zoals de exacte route, op www.brinktotbrinkoop.nl