Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Stichting Vrienden schenkt

’t Dijkhuis een Fietslabyrinth

BATHMEN – Sinds een aantal weken is ‘t Dijkhuis trotse eigenaar van een Fietslabyrinth. Maar wat is een Fietslabyrint?

Fietslabyrint is een beeldscherm dat voor een home- of bewegingstrainer geplaatst wordt. Op dit beeldscherm kan via een duidelijk menu een keuze worden gemaakt uit één van de vele beschikbare fietsroutes door steden in Nederland en het buitenland. Door te beginnen met fietsen start de route en kan de fietser de stad verkennen door verschillende steegjes en straten, waarbij op knooppunten links of rechts kan worden afgeslagen. Ook is er een aanbod van rustige fietsroutes zonder keuzes over bijvoorbeeld de Veluwe, langs het Gardameer, de bollenstreek of per waterfiets over de grachten. Voor wie niet meer buiten kan fietsen, is Fietslabyrint een mogelijkheid om de buitenwereld te blijven verkennen. Bewoners en familie genieten van de beelden en van het gevoel ergens naar op weg te zijn. Maar Fietslabyrint is meer dan een leuk fietsritje en waardevol omdat:

 

Het motiveert om te bewegen

De route op het scherm stopt met draaien als de fietser stopt met bewegen. Fietslabyrint daagt daardoor uit om verder te fietsen zonder dat het wordt ervaren als saai, omdat de fietser benieuwd is wat er om de volgende hoek gebeurt. Zo letten mensen niet meer op de tijd, maar komen ongemerkt wel aan de nodige beweging. Al fietsend trainen ze hun spierkracht en conditie. Uit onderzoek blijkt dat ouderen in zorginstellingen vaak te weinig bewegen, terwijl bewegen essentieel is om gezond te blijven of te revalideren.

 

De bewoners zelfstandig de buitenwereld verkennen

Door middel van Fietslabyrint is het mogelijk om in een veilige omgeving te fietsen. De routes met keuzes maken het mogelijk een stad steeds op een andere manier te verkennen en geven de bewoner een gevoel van autonomie, zonder dat men ‘t Dijkhuis hoeft te verlaten. Door de recente beelden houdt men voeling met dat wat zich buiten afspeelt. Het geluid van spelende kinderen, blaffende honden, kerkklokken en natuurlijk de fietsbel maken de route extra levendig en zorgen voor prikkels.

 

Herinneringen worden opgehaald

Tijdens het fietsen herkennen de bewoners vaak straten, huizen en gebouwen, door routes te fietsen op locaties die zij kennen van vroeger. Dit zijn belangrijke stimulansen voor de hersenen en geven houvast in een wereld waar ouderen die herkenning juist steeds meer kwijtraken. Het ophalen van herinneringen met familie, vrijwilligers, medebewoners en medewerkers vormt een manier om met elkaar in gesprek te komen. Vaak schuift iemand een stoel of andere hometrainer bij om samen van de beelden te kunnen genieten en zo wordt het fietsen een sociale activiteit.

Op dit moment worden er voorbereidingen getroffen door de heer Otto Westra om ook een route door Bathmen te filmen. De bewoners en de directie zijn erg blij met deze gift van de stichting Vrienden van `t Dijkhuis.