Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Stichting Vrienden van ’t Dijkhuis bestaat 30 jaar

V.l.n.r. op de foto: Johanna Wisselink, Otto Westra, Joke Markvoort, Ineke Dommerholt en Mans Klein Hegeman. (Robin Britstra Fotografie).

BATHMEN – Het 5-tallige bestuur van de Stichting Vrienden van ’t Dijkhuis zit aan één van de tafels in de Rotonde van ’t Dijkhuis op een doordeweekse avond. “Fijn dat we hier steeds weer wat vaker kunnen en mogen zijn, ik heb het contact met de bewoners toch echt wel gemist” vertelt één van de bestuursleden. “Maar fijn dat er steeds weer meer kan en mag”. En dat is voor het bestuur op dit moment wel extra leuk want op zaterdag 11 september a.s. viert de Stichting haar 30-jarig jubileum.

Hoe het ooit begon

Een deel van het archief komt op tafel. Volgens de statuten is de Stichting opgericht op 11 september 1991. In één van de mappen is het verslag van de eerste vergadering nog aanwezig, die plaatsvond op 19 december. Uit de notulen blijkt dat het eerste bestuur werd gevormd door mevr. Donkers (voorzitter), dhr. Itjeshorst (secretaris en penningmeester), mevr. Koster, dhr. Koops en dhr. Nikkels. De heer Koot, toenmalig directeur van ’t Dijkhuis, trad op als adviseur van het bestuur.

 

Bestuur

Het huidige bestuur bestaat uit Otto Westra (voorzitter), Johanna Wisselink (secretaris), Joke Markvoort (penningmeester) en algemene leden Mans Klein Hegeman en Ineke Dommerholt. De bestuursvergaderingen vinden plaats in ’t Dijkhuis op een doordeweekse dag. Die fysieke overlegmomenten in ’t Dijkhuis heeft het bestuur zeker gemist de laatste periode. Als ze binnenkwamen, zaten er altijd wel een aantal bewoners aan de stamtafel en vroegen: “Komen jullie weer iets moois voor ons regelen?” De bestuursleden worden dus herkend en men weet wat zij doen. Dat is toch wel een mooie waardering die je als bestuurslid kunt krijgen.

Doelstelling

En die waardering geeft ook direct de doelstelling van de Stichting weer; ‘zorgen voor net dat beetje extra dat het wonen in ’t Dijkhuis nog aangenamer maakt’. Allemaal extra voorzieningen die met reguliere financiering moeilijk of niet mogelijk zijn, maar die wel zorgen voor meer woonplezier.

Soms komen zij zelf met initiatieven maar vaak ook worden er ideeën aangedragen vanuit ’t Dijkhuis zelf, zij hebben ook de meeste expertise natuurlijk. De samenwerking met Jackie van Beek, directeur-bestuurder van ’t Dijkhuis, verloopt prettig. “Zij laat de regie bij ons als bestuur maar voegt zeker iets toe. Het is altijd fijn overleggen met haar en de lijntjes zijn kort.” Per vergadering wordt er bekeken welke wensen er zijn vanuit ’t Dijkhuis en deze neemt het bestuur dan mee in hun overleg. Het ene jaar worden er meer extra voorzieningen gerealiseerd dan het andere jaar, daar zit geen structuur in maar elk jaar kan ’t Dijkhuis zeker op de Stichting rekenen.

Extra voorzieningen

De afgelopen jaren heeft de Stichting al veel kunnen en mogen realiseren. Denk aan fotowanden, een Tovertafel, Qwiek, divers meubilair, beamer, duo-fiets, een bijdrage voor de belevingstuin. Met de feestdagen krijgen de bewoners een leuke attentie, passend bij de feestdag. Maar kers op de taart is volgens het bestuur toch echt wel de aanschaf van de rolstoelbus (met hulp van een bijdrage vanuit het Coöperatiefonds van de Rabobank). Dat is een mooi en letterlijk groot cadeau waar heel veel gebruik van gemaakt wordt en waar veel bewoners van genieten. En mooi herkenbaar, als zijnde van ’t Dijkhuis! De rolstoelbus wordt gebruikt voor gezellige toertochtjes of bijvoorbeeld als taxiritje naar het ziekenhuis met een bewoner. Soms wordt de rolstoelbus ook verhuurd aan andere zorginstellingen.

Financiën

De Stichting genereert haar gelden vanuit donaties en acties. Iedereen die ’t Dijkhuis een warm hart toedraagt kan doneren. Een jaarlijkse gift, een eenmalige donatie of een legaat: alles is mogelijk. De Stichting heeft op dit moment 70 donateurs die jaarlijks een gift overmaken. Een mooi aantal maar nieuwe donateurs zijn natuurlijk van harte welkom! De slogan van de Stichting is immers ‘Daar wil je bij horen!’.

Lustrum

Het bestuur is op vrijdag 10 september door ‘t Dijkhuis uitgenodigd voor koffie met gebak samen met de bewoners. “En ons cadeau voor ’t Dijkhuis is de aanschaf van een extra Qwiek”. Daarnaast komt er dit jaar een uitbreiding van het fietslabyrint bij, namelijk een mooie route door Bathmen! Het fietslabyrint is een virtuele omgeving waar bewoners fictief een fietstochtje kunnen maken.

Toekomst

“We dragen graag ons steentje bij met betrekking tot de nieuwbouw. Maar bij voorkeur natuurlijk gericht op mooie voorzieningen!”

Enthousiast geworden over deze Stichting? En draagt u ’t Dijkhuis een warm hart toe? Word dan donateur van onze Stichting! Meer informatie kunt u vinden op www.vriendenvanhetdijkhuis.nl,

of informatie bij de balie van ’t Dijkhuis.