Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Super Lettele is geopend

Lettelse vrijwilligers nemen dorpswinkel over

LETTELE – Sinds 2 december kunnen de inwoners van Lettele weer in eigen dorp hun dagelijkse boodschappen doen.  In het pand waar tot 1 augustus jl. supermarkt Lekker Makkelijk Lipholt zat, huist nu Super Lettele, opgezet en gerund door vrijwilligers. De winkel is zes dagen per week geopend.

De afgelopen twee maanden hebben bouw- en installatiebedrijven samen met vrijwillige bouwers uit het dorp het woon- en winkelpand gesplitst, geïsoleerd en verbouwd.  Achter de schermen werden intussen vrijwilligers geworven voor de bemensing van de winkel. Er zijn in totaal zo’n vijftig Lettelenaren betrokken bij Super Lettele. Kassa bemensen, vakken vullen, bestellen, bezorgen, schoonmaken: alles wordt door vrijwilligers gedaan.  Het dagelijkse reilen en zeilen wordt gecoördineerd door een parttime beheerder, in dienst van de Stichting. Daarnaast  biedt de winkel op zaterdag aan enkele jongeren uit het dorp de kans om wat bij te verdienen.

Winkel voor en door het dorp

Een kleine twee jaar geleden werd bekend dat de eigenaar van de enige supermarkt in het dorp van plan was de winkel te sluiten. Vanaf dat moment  bogen inwoners van Lettele zich over de vraag  hoe de winkel  voortgezet zou kunnen worden. Uiteindelijk heeft dat geleid tot het initiatief van Stichting Dorpswinkel Lettele .

Twee stichtingen

Achter Super Lettele gaan twee stichtingen schuil: Stichting Lingeveen en stichting Dorpswinkel Lettele. De eerste tekende voor de aankoop van het pand, de tweede voor de exploitatie van de winkel.

Stichting Lingeveen is een samenwerking tussen een aantal (oud-)Lettelenaren die wilden investeren in het behoud van voorzieningen in het dorp. Stichting Dorpswinkel Lettele, bestaand uit een driekoppig bestuur,  is opgericht door inwoner en oud-ondernemer Victor Munster. 

De winkel als ontmoetingsplaats

“De winkel was in Lettele altijd al meer dan alleen een plek om je boodschappen te doen”, vertelt Victor Munster. “Het was ook de plek waar je elkaar tegenkwam, even kon bijpraten. Daarnaast was het voor veel ouderen in het dorp ook een manier om nog zelfstandig boodschappen te kunnen doen, zonder terug te hoeven vallen op hun kinderen.”  Super belangrijk dus, om de winkel te behouden voor het dorp, vonden veel Lettelenaren. De functie van ontmoetingsplaats zal Super Lettele zeker blijven vervullen, als het aan het bestuur ligt. “Voor het raam van de winkel staat een tafel, met koffiebekers erop en stoelen ernaast.  Zo willen we duidelijk maken dat de winkel een plek is waar je welkom bent. Voorlopig wel nog even op anderhalve meter, natuurlijk…..”

Een feestelijke opening zit er vanwege corona voorlopig niet in. Munster: “Maar we vinden het wel feestelijk als mensen binnenkort een keertje boodschappen komen doen!”

Super Lettele is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 18.00 uur. Op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur. Betalen kun je alleen met Pin en klanten en medewerkers dragen een mondkapje.

Super Lettele, Bathmenseweg 26, tel: 0570-551225. Kijk ook op Facebook: @Dorpswinkel Lettele