’t Dijkhuis deelt…. ervaringen, belevenissen en momenten

Foto: Robin Britstra Fotografie.

December 2018

BATHMEN – ‘Houd het simpel en luister naar je bewoners en medewerkers’. Met deze filosofie is ’t Dijkhuis een landelijk voorbeeld geworden. Een huis dat gehoord wordt door politiek Den Haag, andere huizen inspireert en dat meepraat over de toekomst van de zorg in Nederland. Ik ben daar als directeur natuurlijk heel erg trots op. En het is eigenlijk heel simpel: vraag je dagelijks af wat een bewoner nodig heeft om fijn te wonen en zich goed te voelen en handel daar naar. En als je het niet weet, dan vraag je het de bewoner gewoon en ondersteun je de medewerker.Verhaal van ’t Dijkhuis naar politiek Den Haag
Vanochtend mocht ik ons verhaal samen met mijn collega Annemarie Toorneman vertellen aan een aantal Tweede Kamerleden. Het liefst had ik ook de bewoners, mantelzorgers en medewerkers meegenomen, zodat zij zelf kunnen vertellen wat zij verwachten van wonen in een verpleeg- en verzorgingshuis. En hoe het als medewerker is om dagelijks samen met bewoners het wonen en de zorg zo te organiseren dat iedereen zich daar prettig bij voelt. Maar dat gaat helaas niet. We kunnen het onze bewoners niet aandoen om op donderdagochtend om 8.00 uur in Den Haag te zijn. Dus hebben Annemarie en ik de honneurs waargenomen.

 

Dichtbij bewoner en medewerker
We hebben de Tweede Kamerleden op het hart gedrukt dat je het organiseren van de zorg zo simpel mogelijk moet houden. Dichtbij de bewoner en dichtbij de medewerker. Zij komen er samen wel uit. Dat zien wij dagelijks in ’t Dijkhuis. Als een medewerker hoort dat een bewoner graag weer eens zelf wil koken met verse ingrediënten, dan regelen we dat. We hebben nu zelfs een aantal kookclubs die een keer per twee weken onder begeleiding van een vrijwilliger een lekkere maaltijd maken. Hoe mooi is dat? Op deze manier wordt het werk in de zorg ook veel leuker. Dat bleek deze week wel: onze medewerkers gaven ons gemiddeld een 8,7 in het laatste Effectory-onderzoek naar werken in ’t Dijkhuis!

 

Midden in de Bathmense samenleving

Niet alleen is het belangrijk om de zorg dichtbij de bewoner en de medewerker te houden, maar ook dichtbij het dorp of de stad waarin je als huis gevestigd bent. ’t Dijkhuis is een deel van Bathmen en Bathmen is een deel van ’t Dijkhuis. Waar dat kan, organiseren we samen met de gemeenschap activiteiten. Een goed voorbeeld is de kerstmarkt van vorige week. Samen met de lokale winkeliers organiseerden we een gezellige kerstmarkt voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Je voelt op zo’n moment de saamhorigheid. Dit gevoel koesteren we met z’n allen, samen maken we van ’t Dijkhuis een fijne plaats om te wonen en te werken. En dat doen we ook in het nieuwe jaar. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een mooi 2019.

Jackie van Beek,
directeur.