Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Terug naar de jaren 50: paarden voor de ploeg en aardappels rapen voor één euro per zak

Zondagmiddag 13 augustus 2017 in Bathmen

Wim Meuleman met zijn tweespan voor de ploeg.

BATHMEN – Op zondagmiddag 13 augustus vindt de jaarlijkse demonstratiemiddag van Koetsenvereniging d’ Olde Mӧlle plaats bij Tuller aan de Apenhuizerweg. Tussen 13.30 en 15.30 uur is daar te zien hoe tot ver in de 50-er en 60-er jaren in onze streek werd gewerkt met paarden in de landbouw.Paarden voor de ploeg, de harkkeerder en de aardappelrooimachine, dat kunt u onder andere zien tijdens deze middag bij Loonbedrijf Tuller, Mooi om de nostalgie van vroeger weer eens van zo dichtbij te kunnen beleven. Vervoer van hooi op de boerenwagen, handmatig graan maaien met de zigt en machinaal dorsen en touw draaien: alle werkzaamheden gebeuren met behulp van authentieke oude werktuigen. De enthousiaste leden van d’ Olde Mölle, ondersteund door paardenliefhebbers van buiten de vereniging, laten zien dat ze met hun paarden nog best uit de voeten kunnen met de oude landbouwtechnieken. Menig toeschouwer langs de kant denkt dan terug aan de tijden van zo’n 50 jaar geleden toen veel boeren in onze regio nog paarden gebruikten bij het bewerken van het land.

Dit jaar zijn er aardappels, ’jappels’ in streektaal, gepoot. Deze worden met paard en rooimachine uit de grond losgemaakt, waarna bezoekers ze zelf kunnen rapen en meenemen voor één euro per zak. Naast het bekijken van de demonstraties kunnen bezoekers gratis een ritje per koets in de nabije omgeving van het terrein maken. Ook is er een demonstratie van Kids & Pony Power. Deze organisatie specialiseert zich in het aanbieden van sociale vaardigheidstraining aan kinderen met behulp van pony’s.

Stichting de Oude Molen verkoopt koek, koffie en streekproducten. Verder worden er oude ambachten zoals mandenmaken gedemonstreerd. Er is er een ijskraam met ambachtelijk boerenijs en een gezellig terras waar u wat kunt drinken. Kortom: voor jong en oud is er van alles te beleven.

De toegang is gratis, maar een vrijwillige gift in de boerenklomp bij de ingang wordt zeer op prijs gesteld.

De demonstratiemiddag begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur.

Het evenement vindt plaats op het terrein van loonbedrijf Tuller aan de Apenhuizerweg 3 te Bathmen. Als door slechte weersomstandigheden het evenement moet worden afgelast, kunt u dit lezen op www.bathmen.nl

Toegang en parkeren gratis!